Volledig scherm
Rijkswaterstaat sloopt het viaduct van het oude spoor over de A28. © Boas Photo

Vergeten spoorviaduct gesloopt, A28 bij Zeist weekeinde dicht

De A28 gaat in het weekeinde van 10 augustus dicht. Dat is noodzakelijk omdat de oude spoorbrug ter hoogte van Zeist wordt gesloopt. 

Een stremming in beide richtingen is onontkoombaar. Ook een aantal op- en afritten en verbindingswegen gaat dicht. Het verkeer wordt vanaf vrijdagavond 10 augustus tot zondagavond 13 augustus omgeleid.

Meer werkzaamheden

„De oude spoorbrug maakt onderdeel uit van de voormalige spoorlijn De Bilt –Zeist en heeft geen functie meer”, zegt woordvoerster Sylvia de Bres. De werkzaamheden duren langer, volgens planning tot 21 augustus, maar in de weken na bovengenoemd weekeinde volstaat het afsluiten van één rijbaan of het verlagen van de maximum snelheid. „Omdat de rijksweg drie dagen gestremd is, grijpen we de gelegenheid aan om ook de luifel boven de weg bij Zeist schoon te maken en een pechzone aan te leggen. Zo combineren we werkzaamheden, maar houden we de overlast zo beperkt mogelijk. Bij de stremming worden er omleidingen aangeduid en heeft het verkeer maximaal dertig minuten vertraging. Een dergelijke spoortunnel slopen zonder dat het verkeer er last van heeft, is onmogelijk.”

Rijkswaterstaat haalt de spoorbrug, die nooit werd gebruikt, mede weg omdat de A28 op dat punt heel smal is, om zodoende ruimte te winnen. De spoorlijn die nooit als zodanig is gebruikt, werd vanaf 1968 gebouwd. Nog ver voor de A28 – die er verdiept onder ligt – in de jaren 80 werd opengesteld.

Het oude spoor

Het haast vergeten spoorviaduct dat ‘het oude spoor’ heet, is altijd onderwerp geweest van speculaties. De spoorbrug zou zijn aangelegd om in het grootste geheim kruisraketten van de Amerikanen te kunnen vervoeren. Ook werd gerept over een geheime, ondergrondse kerosinepijpleiding die er zou liggen, om de Amerikanen te bevoorraden die op vliegbasis Soesterberg gelegerd waren. Dat laatste klopt in elk geval niet. De pijpleiding is er wel, maar ligt even verderop bij het viaduct aan de Ericaweg.

De geschiedenis van de spoorlijn voert terug naar 1901. Tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd er het personenvervoer mee verzorgd tussen De Bilt - Huis ter Heide - Zeist. Dankzij deze verbinding kon Huis ter Heide zich ontwikkelen tot voornaam villadorp. Op zon- en feestdagen werden de kinderen met treinladingen tegelijk aangevoerd voor een verblijf in Natuur- en Sportpark De Biltsche Duinen (1933- 1980), ooit het mooiste natuurbad van Nederland. Na de oorlog zijn er goederen vervoerd over het lijntje. Alle rails zijn in begin jaren 70 verwijderd. Het grootste gedeelte van het traject is nu fietspad.

Als de spoorbrug verdwijnt, is het oude stationsgebouwtje aan de Arnhemseweg in Huis ter Heide nog het belangrijkste overblijfsel van de spoorlijn. In de contreien van Zeist staat het gebouwtje beter bekend als Café de Spitfire, pleisterplaats voor Amerikaanse militairen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht