Verhaal kroongetuige Nabil B. over 'vergisliquidatie' Utrecht staat lijnrecht tegenover getuigenissen
De verklaring van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. over de moord op Hakim Chengachi begin 2017 in Utrecht, wordt vooralsnog niet in het strafproces tegen de verdachten van deze liquidatie gebruikt. Zijn verhaal staat lijnrecht tegenover dat van een getuige en een verdachte.
De vier verdachten (Jerrel Z., Ferrel T., Guyno O., en Marciano D.) van deze 'vergisliquidatie' stonden vandaag weer voor de rechter voor een tussentijdse zitting. Ze worden ook verdacht van een poging tot liquidatie twee dagen na het doden van Chengachi (31) bij zijn flat aan de Faustdreef in Utrecht. Toen zou het beoogde doelwit Khalid H., die in dezelfde flat als de onfortuinlijke Chengachi woonde, alsnog onder vuur worden genomen.
Kroongetuige
De Utrechtse kroongetuige Nabil B. was zelf betrokken bij de voorbereidingen om Khalid H. om te leggen. Toen per ongeluk zijn goede vriend Chengachi werd geliquideerd, kreeg Nabil B. spijt van zijn rol en meldde hij zich bij de politie om als kroongetuige op te treden in de vele liquidaties van de afgelopen jaren in de Utrechtse en Amsterdamse Mocro-war.
Zes dagen nadat bekend werd dat Nabil B. de kant van justitie had gekozen, werd zijn broer in Amsterdam doodgeschoten. Daarop dook de rest van zijn familie ook onder.
Verklaringen
Nabil B. legde tegenover de politie inmiddels bijna dertig verklaringen af over verschillende liquidaties. Over de moord op Chengachi en de poging daartoe op Khalid H. zei hij dat in beide gevallen de vluchtauto van de daders bestuurd zou zijn door een lange, blanke Nederlandse man.
Dat bleek in de praktijk vermoedelijk anders te zijn. Bij de tweede liquidatiepoging werden drie mannen betrapt die bij de flat in Overvecht op hun beoogde slachtoffer stonden te wachten. Na een wilde achtervolging werden ze gearresteerd. De chauffeur was echter Jerrel Z., (25) een zeer donker gekleurde man.
Advocaat Cathelijne Maat vond in de verklaring van Nabil B. extra voer om de onschuld van haar cliënt Ferrel T. (31) te bewijzen. ,,De verklaringen van de getuigen en de medeverdachte staan hier lijnrecht tegenover en zijn daarmee onbetrouwbaar." Ferrel T. (31) beweerde ook vandaag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam dat hij volledig onschuldig was.
Voldoende bewijs
De rechtbank besloot vandaag echter dat er voldoende bewijs was tegen de vier verdachten en vond het niet nodig de verklaring van Nabil B. aan de bewijsstukken toe te voegen. De rechtbank wil dat alle verklaringen van deze kroongetuige nog gecontroleerd worden op betrouwbaarheid, maar dat duurt nog zeker tot maart.
Het Openbare Ministerie wil daar ook niet op wachten en wil in september met de inhoudelijke behandeling van de zaak beginnen. De vier verdachten blijven tot die zitting in de cel, ondanks verzoeken van twee advocaten om hun cliënten voorlopig vrij te laten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Utrechtse woningcorporatie in de fout met kap van 21 bomen en wordt mogelijk zelfs vervolgd
Utrecht -
PREMIUMHockey
Michelle Fillet uit Zwolle bekroont topseizoen met eerste landstitel met Amsterdam
De lach is niet bij Michelle Fillet weg te krijgen. Wat wil je ook na een hectische tweestrijd tussen SCHC en Amsterdam om de landstitel bij het vrouwenhockey. Waarbij de Zwolse Fillet met Amsterdam na shoot-outs de landstitel grijpt (2-2, 1-4 na shoot-outs) in het hol van de leeuw. ,,Ik ben sprakeloos, dit is niet te geloven.”Bilthoven -
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Heb je een baan maar kom je moeilijk rond? Stichting van Denise ‘geeft’ je 1000 euro per maand
Geldzorgen, weinig zekerheid: het geeft stress. Dat weet Denise Harleman (37) als geen ander. Met haar stichting helpt ze in Utrecht binnenkort mensen die moeilijk rondkomen: met 1.000 euro per maand, of met andere diensten. ‘Je kunt ook zeggen: ik wil koken voor een ander.’Utrecht -
Scooterrijder geeft helm aan zijn date en krijgt voor deze ‘nobele daad’ een bekeuring
Hij zag het zelf waarschijnlijk als een nobele daad, maar de motoragent die hij tegenkwam vond het toch geen goed idee. Die gaf de scooterrijder een bekeuring voor het niet dragen van een helm. Deze had de man aan zijn date gegeven, die achterop de scooter zat.Utrecht
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUMrondvraag
Waar gaat de Utrechtse eindexamenleerling feesten? Albufeira, Chersonissos of tóch naar... Split!
Utrecht