Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Verhuizen naar kleinere sociale huurwoning? Dan geen grote huurstijging meer

Huurders van een grote sociale huurwoning die kleiner willen wonen, krijgen niet meer een grote huurstijging voor de kiezen. Na een verhuizing stijgt de nieuwe huur met maximaal 50 euro per maand.

Dat hebben alle woningbouwcorporaties in de regio Utrecht afgesproken. Voor senioren die verhuizen en kleiner gaan wonen, geldt al een paar jaar een dergelijke voorrangsregeling. Doel is om het verhuizen te stimuleren, waardoor uiteindelijk meer woningen voor starters beschikbaar komen.

In de stad Utrecht en omliggende gemeenten zijn lange wachttijden voor sociale huurwoningen. Er zijn te weinig huizen en het schort aan de doorstroming. 

Het vermoeden is dat veel huurders, met name ouderen, kleiner willen wonen, maar de stap niet maken. Eén van de drempels kan de huurprijs zijn. 

Minder woning voor meer geld

Mensen die al tientallen jaren dezelfde woning huren, betalen een relatief lage huur. ,,Als ze verhuizen naar een kleinere woning, moeten ze vaak meer betalen omdat de huren tegenwoordig hoger zijn’’, legt Rikkert van Heerde van samenwerkingsverband Woonruimteverdeling Regio Utrecht uit. ,,Met deze regeling willen we hen tegemoetkomen.’’ 

De netto huur van de andere woning wordt maximaal 50 euro per maand hoger. De huurder moet dan wel teruggaan in het aantal kamers in het nieuwe huis; van minimaal vier naar maximaal drie.

De hoop is dat meer eensgezinswoningen vrijkomen, doordat bijvoorbeeld ouderen waarvan de kinderen uit huis zijn kleiner gaan wonen. De vrijkomende woningen komen dan beschikbaar voor gezinnen. Die laten op hun beurt weer een kleinere woning achter die geschikt is voor een zogeheten starter op de woningmarkt.

De regeling geldt ook voor huurders die verhuizen naar een andere gemeente in de regio Utrecht. Het huren bij een andere woningcorporatie is geen belemmering. Er gelden geen eisen voor de leeftijd. Het gaat om een experiment van een jaar en start 1 december. 

Eind 2020 wordt de balans opgemaakt en over een vervolg besloten. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht