Janneke Hertog met enkele klasgenootjes bij  het door haar ontworpen verkeersbord.
Volledig scherm
Janneke Hertog met enkele klasgenootjes bij het door haar ontworpen verkeersbord. © Herman Stöver

Verkeersbord tegen bellen en appen op de fiets in Veenendaal

Zelf houdt ze haar mobieltje altijd in haar tas, bellen doet ze als 9-jarige eigenlijk alleen thuis of bij haar oma. En ook heeft Janneke Hertog uit Veenendaal nog nooit gezien dat bellen op de fiets een ongeluk veroorzaakte. 

,,Maar ik heb wel op het Jeugdjournaal gezien dat het gevaarlijk is’’, zegt de leerlinge van groep 5 van Montessorischool Aan de Basis in Veenendaal. ,,En ik zie ook vaak mensen met maar een hand aan het stuur, omdat ze het mobieltje in de andere hand hebben.’’ Bellen op de fiets werd dan ook het thema dat ze aan het begin van het schooljaar gebruikte voor een nieuw verkeersbord, dat ze moest verzinnen bij een verkeersproject van juf Edith Vingerhoeds. Die zocht contact met een echte verkeersbordenmaker, de HR Groep. Die liet weten er wel een echt exemplaar van te willen maken. Dat werd donderdag onder toeziend oog van de wethouder 'officieel' onthuld. 

Waarschuwing

Ondanks het uiterlijk van een verbodsbord heeft het roodgerande bord, dat tijdelijk bij de school aan de Kanaalweg is geplaatst, geen rechtskracht. ,,Maar het is ook meer bedoeld als waarschuwing’’, zegt Janneke. Het is de bedoeling dat het bord enige tijd blijft staan.

,,Het werkt wel’’, heeft juf Edith al geconstateerd. ,,We zagen gisteren al fietsers in paniek hun telefoontje wegstoppen, omdat ze schrokken van het bord.’’ 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht