Volledig scherm
Het zuidelijk gebied van winkelcentrum Overvecht wordt heringericht om de situatie veiliger en overzichtelijker te maken voor voetgangers, fietsers en overig verkeer © Marnix Schmidt

Verkeerschaos rond winkelcentrum Overvecht aangepakt

Winkeliers en bezoekers zijn blij dat volgend jaar eindelijk het gebied rondom Winkelcentrum Overvecht wordt aangepakt. In het voorjaar van 2019 start de aanleg van nieuwe wegen en parkeerplaatsen. Dat moet zorgen voor veiliger verkeer. 

,,Het is hier echt niet veilig, vooral niet voor voetgangers’’, vertelt de eigenaar van lunchroom La Dolce Vita, gevestigd in het winkelcentrum. ,,Op veel plekken is helemaal niet duidelijk waar je kunt lopen, auto’s weten niet waar ze voetgangers voorrang moeten geven.’’ Volgens een medewerker van Blokker hebben vrachtwagenchauffeurs vaak bijna geen plek voor het laden en lossen.

Er komen straks duidelijkere looproutes en fietspaden. Auto’s mogen nog maar 30 kilometer per uur rijden in plaats van 50 kilometer per uur, en de parkeerplaatsen worden iets verplaatst, waardoor ze beter bereikbaar zijn. Dat moet leiden tot minder files. De wegen aan de zuidkant van het gebied, bij de Seinedreef en Zamenhofdreef, worden als eerste aangepakt. 

Boodschappen

Hilde woont in de buurt van het winkelcentrum en haalt daar vaak haar boodschappen. Zij komt regelmatig met de auto en heeft dan vooral last van files. ,,Als de ene parkeerplaats vol staat, moet je om het hele winkelcentrum heen naar de andere. Dan kom je veel mensen tegen die over de weg lopen, waar auto’s dan weer op moeten wachten’’, vertelt Hilde. Voetganger Martin voelt zich niet altijd veilig. ,,Als ik kinderen zou hebben zou ik hier niet met ze gaan lopen.’’

Overvechter Olivier Beens uitte eerder al kritiek op het chaotische verkeer bij het winkelcentrum. Hij is dan ook blij dat er wat gaat veranderen. ,,Het is heel belangrijk dat er looproutes komen, vooral voor scootmobiels en kinderen. Daarnaast is het ook heel goed dat auto’s straks niet meer om het hele winkelcentrum hoeven te rijden’’, zegt hij.

Inrichting

Het winkelcentrum heeft  wekelijks ongeveer 115.000 bezoekers. Bij de nieuwe inrichting komen er twintig nieuwe parkeerplaatsen voor auto’s, waardoor het totaal oploopt tot 176. Ook komen er meer fietsenstallingen, maar onduidelijk is nog hoeveel. 

In het najaar worden er bij het winkelcentrum 700 nieuwe studentenwoningen gebouwd en er komen zeker 360 nieuwe appartementen. Volgens Beens is het niet nodig dat er meer parkeerplaatsen komen. ,,Eigenlijk staat het alleen op zaterdag vol, doordeweeks zijn de parkeerplaatsen veel leeg. Er is wel behoefte aan meer parkeerplaatsen voor fietsers.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht