Volledig scherm
De Amsterdamsestraatweg in Utrecht. © Angeliek de Jonge

Verkeershufters Straatweg op de korrel: ook handhavers mogen straks mogelijk bekeuren

De overlast van verkeershufters op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht is zó groot dat de gemeente aan justitie heeft gevraagd of ook boa’s hardrijders op de bon mogen slingeren.

Het verkeersgedrag van een aantal automobilisten op de Amsterdamsestraatweg is omwonenden en winkeliers een doorn in het oog. Onlangs bleek nog dat van alle straten in Utrecht juist hier de meeste ongelukken gebeuren. 

Om straat verkeersveiliger te maken, wil de gemeente eigen handhavers (boa's) inzetten. Het is de bedoeling dat deze, net als reguliere politieagenten, hardrijders op de bon mogen slingeren. Daarvoor moeten echter wel eerst de regels worden aangepast. ,,We pleiten al enige tijd samen met andere gemeenten bij het rijk voor een grotere rol van de boa's”, zegt een gemeentewoordvoerster. ,,Dat bevordert de efficiëntie en effectiviteit van de verkeershandhaving. Dit is al enige tijd een terugkerend onderwerp in overleggen met politie en justitie.” 

Hoe de boa's in de praktijk snelheidsovertredingen kunnen vaststellen, is nog niet bekend. ,,Over de concrete invulling van de rol kunnen we pas iets zeggen, als landelijk wordt besloten dat de bevoegdheden daadwerkelijk worden verruimd.” 

Flitspaal
Bewoners die pleitten voor een flitspaal, vissen achter het net. De gemeente laat weten dat er alleen een paal wordt geplaatst als er zowel overdag als in de avond en nacht te hard wordt gereden. Dat zou hier overdag niet het geval zijn.

Eerder besloot de gemeente al de straat in te richten als 30 kilometergebied. Daarvoor komen op enkele kruisingen verhoogde plateau's. Hoe de weg er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. De gemeente wil eerst onderzoeken hoeveel verkeer in de toekomst van de Amsterdamsestraatweg gebruik gaat maken. De resultaten van dit onderzoek worden in de zomer verwacht.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht