Volledig scherm
Sommige verkeerslichten op de route worden tijdelijk verwijderd om het transport van de twee megatanks mogelijk te maken. © anp

Verkeerslichten en lantaarnpalen tijdelijk weg voor transport megatanks naar Overvecht

Lantaarnpalen worden verwijderd, verkeerslichten gedemonteerd en verkeersdrempels weggehaald voor het transport van twee immense tanks vanaf de Amsterdamsestraatweg naar de Brailledreef.

In de nacht van donderdag op vrijdag worden twee gigantische opslagtanks die in België zijn gemaakt vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal naar de nieuwe rioolwaterzuivering in Overvecht gebracht. De grootste silo is twaalf meter hoog, met een diameter van zeven meter en weegt veertig ton.

Oprit

De stalen slibsilo’s worden vanwege hun omvang zo ver mogelijk over het water vervoerd. Aan het begin van de avond komen de silo’s aan op het Kematerrein langs de Amsterdamsestraatweg. De bouwcombinatie Heijmans/GMB verwacht drie uur nodig te hebben voor het verladen en vervolgens nog eens drie uur (van elf uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts) voor het vervoer over de weg. Via een speciaal ingerichte oprit aan de Einsteindreef rijden de vrachtwagens met de slibsilo het terrein op om ze naar hun definitieve plek te rijden.

Op het terrein van de huidige zuivering in Utrecht tussen de Brailledreef en het Zandpad laat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een nieuwe rioolwaterzuivering bouwen. Terwijl de bestaande zuivering dagelijks zo’n 70 miljoen liter rioolwater blijft zuiveren verrijst er een ultramoderne installatie. De nieuwe installatie kan meer rioolwater zuiveren, verbruikt minder energie, verspreidt minder geur en maakt het water schoner. In de 12.000 m³ grote Nereda-tanks zuiveren speciale slibkorrels het rioolwater in acht uur tot weer schoon oppervlaktewater.

  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht