Volledig scherm
In de fietsenstalling bij station Utrecht Centraal stond gisteravond een fietsenfile. © Willem Heesen

Verkeersregelaars nodig om files in grootste fietsenstalling ter wereld te lijf te gaan

De gloednieuwe grootste fietsenstalling ter wereld in Utrecht is twee weken na de opening al zó druk dat verkeersregelaars worden ingevlogen. Ze gaan de fietsenfiles in de stalling te lijf.

Zo'n gigantische file deed zich bijvoorbeeld gisteravond voor. Reizigers stonden daardoor langer dan normaal in de rij om uit te checken. Eén van hen was Willem Heesen. Hij had die dag gewerkt en wilde rond 18.00 uur met zijn fiets naar zijn huis in Zuilen gaan. Om daar te komen moest hij eerst een file doorstaan in de fietsenstalling. ,,Het was erg druk. Er stond één persoon met een scanner om fietsers uit te checken. Dat is in de spits echt te weinig.”

Heesen maakt, naar eigen zeggen, bijna iedere dag gebruik van de fietsenstalling: ,,Dat gaat altijd goed en snel. Nu stond er een flinke rij van zo'n veertig á vijftig meter. Ik maakte daarvan een foto en plaatste dat op Twitter.” Bij de foto schreef hij: ,,Ha Gemeente Utrecht, de nieuwe fietsenstalling bij Utrecht Centraal is top, het uitrijden in de drukke spits gaat wat minder vlot ;-).”

Verjaardag

Ondanks dat de mensen langer moesten wachten dan normaal, was de sfeer volgens Heesen ‘positief’. ,,Ook ik had een positieve bui, want het was mijn verjaardag. Dat liet ik niet verpesten door een file”, lacht hij.  Volgens Heesen werden er na tien minuten nog twee personeelsleden ingezet om de fietsers uit te checken. Hierdoor stond hij met tien minuten weer buiten de fietsenstalling. 

De reden voor de fietsfile in de stalling is  volgens een woordvoerder van NS dat het  september is: de drukste maand op perron, station en in de fietsenstalling. Mensen gaan weer naar school en werk en gebruiken daarvoor het openbaar vervoer. ,,Daarnaast is de grootste fietsenstalling ter wereld onlangs pas geopend en moeten we nog het een en ander leren. Zo weten we nu dat we meer personeel in moeten zetten om fietsers uit te checken.” De NS heeft vandaag het aantal personeelsleden verhoogd die de fietsers uitchecken. Daarnaast zet de NS binnenkort ook verkeersregelaars in om de fietsers de weg te wijzen. Op dit moment kunnen fietsers de uitgang van twee kanten benaderen, in de toekomst moet dat van één kant kunnen. 

Maandag doet de NS een proef in Breda om het uitchecken in fietsenstallingen te versnellen. Er wordt getest met apparaten dat het personeel, dat nu het uitchecken regelt, vervangen. Wellicht biedt dit in de toekomst perspectief voor de grootste fietsenstalling ter wereld. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht