Volledig scherm
Het voormalige provinciehuis aan de Pythagoraslaan in Utrecht. © Screenshot Google Streetview

'Verkoop provinciehuis Utrecht was een foutenfestival'

Het Utrechtse provinciebestuur had zoveel oog voor het nieuwe provinciehuis, dat het nauwelijks aandacht had voor de verkoop van het oude pand. En dat bleek juist vol asbest te zitten en leverde de provincie een strop van 11 miljoen euro op. Dat meldt het AD/Utrecht Nieuwsblad op basis van een openbaar gemaakt rapport van onderzoeksbureau Twynstra en Gudde.

Uit het rapport blijkt dat de provincie fout op fout stapelde bij de verkoop van het oude provinciehuis.

Er ging van alles mis met asbestsanering
Het rapport concludeert dat het bestuur van de provincie zo druk bezig was met de verbouwing van een nieuw kantoor, dat het de verkoop van het oude pand aan ambtenaren overliet. En juist daar ging van alles mis bij de asbestsanering.

De provincie sloeg meerdere adviezen voor aanvullend asbestonderzoek in de wind. Oppositiepartijen SP en PVV willen nu dat verantwoordelijk gedeputeerde Bart Krol (CDA) opstapt.

De provincie Utrecht verkocht het provinciekantoor in Rijnsweerd vorig jaar aan een projectontwikkelaar voor 22 miljoen euro. Er volgde een hooglopende ruzie na de vondst van asbest. Uiteindelijk ging de helft van de opbrengst verloren aan het verwijderen van de asbest, een schikking met de nieuwe eigenaar en juridisch advies.

Bij begin van verkoop al de mist in
Uit een reconstructie blijkt dat het al bij het begin van de verkoop mis ging. De provincie maakte aan de koper wel melding van de aanwezigheid van asbest in een deel van de laagbouw, maar niet dat de kankerverwekkende stof was vrijgekomen.

Ondanks een verzoek van de verkopend makelaar werd geen groot asbestonderzoek uitgevoerd. Later kwam een bouwtekening boven water waaruit bleek dat de asbestplaten in het hele gebouw waren verwerkt.

Asbestsanering niet goed uitgevoerd
De provincie had afgesproken dat het gebouw asbestvrij zou worden opgeleverd. Het kiezen van een asbestsaneerder liep vervolgens ook in de soep. De provincie vermoedde dat twee aannemers prijsafspraken hadden gemaakt, ondanks dat er een miljoen euro verschil tussen de twee offertes zat. Later werd een ander asbestbedrijf ingeschakeld.

Op de dag van de overdracht bleek dat de sanering niet goed was uitgevoerd, waarop de projectontwikkelaar naar de rechter stapte. Door meerdere rechters werd de provincie in het ongelijk gesteld.

PVV en SP willen dat gedeputeerde opstapt
De PVV was tijdens het verkoopproces uiterst kritisch op gedeputeerde Krol en ziet de vermoedens nu bevestigd. 'Wat moet je meer doen om op te stappen?' vraagt fractievoorzitter René Dercksen zich af. 'Er zijn zoveel dingen fout gegaan, het hangt van klungeligheid aan elkaar. Daarvoor is de gedeputeerde verantwoordelijk. Ook zijn de Staten niet volledig geïnformeerd.' De PVV wil opnieuw een motie van afkeuring tegen Krol indienen.

'Krol heeft geen grip gehad op het proces,' vindt ook Ad Meijer van de SP. 'Het is een politieke misrekening geweest om ervoor te tekenen dat het gebouw asbestvrij moest worden opgeleverd.'

Het CDA vindt dat Krol geen grote verwijtbare fouten heeft gemaakt. 'Iedereen was bang dat juist de verbouwing van het nieuwe provinciehuis uit de hand zou lopen. We balen ervan, maar dit had niemand verwacht.' Krol wil pas volgende week reageren als de Provinciale Staten erover praten. VVD en D66 wachten dat af.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht