Volledig scherm
Mariniers zoeken in 1999 in de bossen tussen Maarn en Doorn naar het vermiste 13-jarige meisje Sybine Jansons.

Verlof moordenaar Maarnse Sybine Jansons maakt nabestaanden boos en angstig

De moordenaar van de 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn mag zijn cel uit voor verlof. Dat blijkt uit een brief die de nabestaanden van het meisje hebben ontvangen. Martin C. kreeg 18 jaar cel en tbs opgelegd.

Nabestaanden begrijpen niets van het verlof en zijn boos en angstig. Het Openbaar Ministerie heeft de nabestaanden in een brief eind vorige week laten weten dat C. op verlof mag vanaf vandaag. ,,Dat deden we na een melding hierover van de Dienst Justitiële Inrichtingen’’, stelt woordvoerster Mary Hallebeek.

C. zit niet alleen vast voor de moord op het meisje uit Maarn, maar ook voor het verkrachten van twee vrouwen in 1999. Zijn tbs werd vorig jaar februari nog verlengd met twee jaar, omdat het OM hier om gevraagd had en de rechtbank oordeelde dat verlenging nodig was.

Volledig scherm
Portret van Sybine Jansons (13) uit Maarn. © ANP


In 2015 leek de kans op verlof nog erg klein, omdat de inmiddels 55-jarige Martin C. geen verbetering toonde tijdens de in 2007 begonnen tbs. Tbs moet om de twee jaar worden verlengd. Drie jaar geleden bleek nog dat de kliniek hem naar een zogenoemde longstaykliniek wilde overplaatsen. Twee behandelingen om de kans op herhaling terug te dringen, waren mislukt. De kliniek gaf toentertijd de moed op dat er nog iets aan C. te verbeteren valt. In een longstaykliniek wordt niet meer geprobeerd tbs’ers terug te brengen naar de maatschappij.

Verlof

C. wilde zelf niet naar longstay. Hij vond dat hij toe was aan verlof, omdat hij allerlei therapieën heeft gedaan. Begin vorig jaar stelde het OM nog: ,,De kans op herhaling is veel te groot. Hij mag niet alleen zijn met een vrouw en de deuren moeten altijd openstaan. Het traject naar resocialisatie is nog ver weg.’’

Sybine verdween in januari 1999. Haar lichaam werd vijf weken later gevonden, waarna C. in augustus van dat jaar werd aangehouden na een DNA-match. Hij gaf uiteindelijk toe het meisje vermoord te hebben. Voor misbruik zag het het gerechtshof onvoldoende bewijs.

Tijdlijn

25 maart 1993

De serieverkrachter Martin C. wordt definitief veroordeeld tot 9 jaar cel.

November 1998

Martin C. komt vervroegd vrij

19 januari 1999

Sybine verdwijnt

20 januari 1999

Fiets van Sybine wordt gevonden bij een bospad

24 februari 1999

Sybine gevonden in een afwateringskanaal bij Breukelen

2 maart 1999

Sybine wordt begraven in Franeker

13 augustus 1999

Martin C. wordt aangehouden

23 juni 2000

Martin C. veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs

23 april 2001

Justitie eist in hoger beroep opnieuw levenslang en tbs

9 mei 2001

Gerechtshof Amsterdam geeft Martin C. 18 jaar cel en tbs

25 maart 2003

Hoge raad verlaagt straf naar 17,5 jaar cel en tbs

Tijdens zijn aanhouding stond C. uit Nieuwegein al bekend als de Amsterdamse serieverkrachter. Hij werd in 1993 veroordeeld tot negen jaar cel en was in november 1998 op vrije voeten gekomen. De opgelegde tbs-behandeling had hij nooit ondergaan. Omdat het rapport van de psychiatrische observatiekliniek die hem onderzocht was ‘verlopen’ tijdens het hoger beroep, mocht de rechter geen tbs opleggen.

Het Pieter Baan Centrum rapporteerde dat C. lijdt aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis. Hij heeft narcistische trekken, is machtsbelust en heeft gebrek aan empathie. Bovendien is de kans op herhaling groot.

C. zelf heeft altijd iedere betrokkenheid ontkend.

Volledig scherm
De uitvaart van Sybine Jansons.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht