Volledig scherm
© Angeliek de Jonge

Verloren of gevonden spullen in Utrecht weer terug dankzij iLost

Iets gevonden? Geef het aan via de app of de website van iLost. Dat kon in de regio al in Veenendaal maar sinds deze maand ook in Utrecht.

Tot deze maand konden gevonden voorwerpen in Utrecht worden ingeleverd bij de receptie van de wijkbureaus, het stadskantoor en wijkservicecentra in de stad. Digitaal kan dat, net als bij veel andere gemeenten, ook al via de website verlorenofgevonden.nl.

iLost is een internationale website. Naast gemeenten zijn landelijk bedrijven en pretparken aangesloten, zoals Van der Valk, De Keukenhof en het Dolfinarium. Hetzelfde geldt voor de Jaarbeurs en vervoerder Syntus. Want, aldus iLost, ‘80 procent wordt gevonden door organisaties’.

Simpel

iLost werkt simpel. Wie iets vindt maakt een foto van het voorwerp en zet het op de website, met een verhaaltje over de vindplek. Tot gisteren stonden er via de gemeente Utrecht zeven voorwerpen op.

Onder het kopje Jaarbeurs op de website - dus spullen die grotendeels gevonden zijn tijdens beurzen- waren dat er tot gisteren 249. Landelijk zijn er inmiddels 20.000 gevonden voorwerpen. Wie kan bewijzen de eigenaar te zijn, kan het vermiste ophalen of thuis laten brengen.

Sinds de oprichting een paar jaar geleden zijn 7.000 voorwerpen in 23 landen dankzij iLost terugbezorgd. Als de eigenaar zich niet binnen drie maanden meldt en het voorwerp niet meer dan 450 euro waard is mag de vinder het houden. Voor duurdere dingen en geld geldt een bewaartermijn van een jaar.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht