Volledig scherm
© ANP

Verloskundigen krijgen telefoonnummer om direct te zien waar ruimte is voor bevallende vrouw

De ziekenhuizen in de regio Utrecht, Amersfoort, ambulancedienst RAVU en verloskundigen gaan intensief samenwerken om het tekort aan verlos- en kraambedden het hoofd te bieden.

Belangrijke maatregel is de invoering van een acuut zorgportaal, een centraal telefoonnummer voor bevallingsalarm bij ambulancedienst RAVU. Verloskundigen daar direct kunnen horen in welk ziekenhuis op dat moment ruimte is voor een hoogzwangere om te bevallen. 

De krapte in de geboortezorg in de regio Utrecht werd afgelopen voorjaar acuut toen het St. Antonius Ziekenhuis de bevallingsafdeling in Nieuwegein vanwege personeelstekort sloot. Die afdeling is nog altijd niet heropend.

Beddentekort

Quote

In Amsterdam spelen dezelfde problemen als hier, maar onze ervaring is dat er in de kleinere ziekenhui­zen in de regio vaak meer ruimte is

Eerder deze zomer maakten de Utrechtse ziekenhuizen ook al afspraken om het tekort aan kraambedden het hoofd te beden, maar dat kon niet voorkomen dat verloskundigen regelmatig drie of vier ziekenhuizen moesten afbellen terwijl  een bevalling al op gang kwam.

Judith Knijnenburg, verloskundige van praktijk De Vecht in Maarssen heeft dat meermaals meegemaakt. ,,Terwijl de bevalling zich al aandient, begin je met bellen naar het ziekenhuis van de eerste voorkeur, maar het komt voor dat je ook in het derde of vierde nog niet terecht kunt. Dat is heel onprettig. Eerst dachten we dat het de zomerpiek was, met veel bevallingen en vakantiebezetting in de ziekenhuizen, maar het bleek geen zomerprobleem. Het is langduriger. De eerste oplossinkjes bleken niet afdoende. Daarom zijn we groter gaan denken, in een grotere regio, met meer partijen''.

Overigens behelzen de afspraken van de betrokken partijen meer dan het centrale telefoonnummer. Zo bezien ziekenhuizen of bedden vrij gemaakt kunnen worden door het verplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio, zoals in Gouda, Blaricum, Gorinchem of Tiel. Het kan wel betekenen dat  vrouwen die na de  bevalling nog in het ziekenhuis moeten blijven daardoor letterlijk verder van huis  moeten herstellen. Ook onderzoeken de ziekenhuizen om kraamzorg  binnen hun muren te halen om zo verpleegkundigen vrij te spelen, legt gynaecologe Kitty Bloemenkamp van het geboortecentrum Wilhelmina Kinderziekenhuis uit.

De centrale registratie van beschikbare kraambedden moet vooral de hectiek bij verloskundigen en hun cliënten wegnemen. Extra bedden komen daardoor niet beschikbaar. Toch kan het zijn dat het ene ziekenhuizen vol ligt, terwijl in een ander juist ruimte is. De geboortezorg is grillig en grotendeels lastig te plannen. ,,In Amsterdam spelen dezelfde problemen als hier, maar onze ervaring is dat er in de kleinere ziekenhuizen in de regio vaak meer ruimte is'', aldus Bloemenkamp. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht