Vermiste man (38) redde hond uit Lek, maar moest dat zelf met de dood bekopen

VIDEODuikers van de politie hebben rond 13.30 uur de vermiste zwemmer uit De Lek bij Tull en ’t Waal  gehaald. Het betreft een 38-jarige man uit Vianen.

De man raakte zaterdagavond in de problemen in recreatiegebied Honswijkerplas. Volgens een getuige die anoniem wenst te blijven, was de man in een ondiep gedeelte van de plas met zijn hond aan het spelen. Dat ging goed, tot de hond besloot achter een paar watervogels aan te gaan. De man uit Vianen ging daarop weer achter zijn hond aan, die veel te ver de 250 meter brede plas op zwom.

Het lukte het baasje om de hond een heel eind terug richting waterkant te krijgen, maar zo’n 20 meter voor het droge ging het toch mis. De getuige zag de man spartelen en een paar keer onder water verdwijnen. Omdat hij zelf dikke lagen motorkleding aan had, kon de getuige weinig doen. ,,Bovendien stond ik perplex, alsof de tijd bevroren was.’’

Ook een aanwezig familielid was niet in staat de man te redden. Het lukte de getuige uiteindelijk om de hond uit het water te krijgen, in een auto te zetten en vervolgens 112 te bellen. 

De vermiste zwemmer bij Tull en 't Waal is omstreeks 13.30 gevonden
Volledig scherm
De vermiste zwemmer bij Tull en 't Waal is omstreeks 13.30 gevonden © Koen Laureij

Duikteams

Hooguit 10 minuten later waren politie en brandweer met man en macht naar de drenkeling aan het zoeken, met hulp van onder meer een sonarboot van Rijkswaterstaat en meerdere duikteams van de brandweer. Tevens hing er een tijdje een helikopter van de politie in de lucht en was tijdelijk de traumahelikopter aanwezig . Na een uur zoeken veranderde de reddingsactie formeel in een bergingsactie. Rond 23.00 uur werden de pogingen om de man te vinden gestaakt.

Vanmorgen werd de zoekactie hervat door de politie. Rond 11.30 uur werd het sein gegeven dat er iets was waargenomen dat op een lichaam zou kunnen duiden, waarna een duikteam werd opgeroepen. Twee uur later was het stoffelijk overschot van het slachtoffer op het droge.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht