Volledig scherm
PREMIUM
,,We hadden al van de vorige bewoners gehoord dat ze wel eens een ruzietje hadden met de buurman. Maar dat weerhield ons niet om in deze prachtige omgeving te gaan wonen.” © William Hoogteyling

Vernielde auto's en modder op de ramen: dit koppel woont naast ‘Het Monster van Leersum’

Gert en Marie-José Griffioen dachten twintig jaar geleden hun droomhuis te betrekken midden in de bossen van Leersum. Het sprookje werd een hel, want hun buurman presenteerde zichzelf al snel als ‘Het monster van Leersum’.

Op de keukentafel van de familie Griffioen ligt een dik boekwerk met honderden foto’s van vernielingen aan auto’s, met poep ingesmeerd tuinmeubilair en vernielde lampen en andere objecten rondom hun lommerrijk gelegen woning in de bossen van Leersum. Op sommige afbeeldingen is buurman Rudulf R. zichtbaar als hij de ventielen doorsnijdt van de auto van Griffioen. Hij draagt een bivakmuts om niet door camera’s te worden herkend. Maar door zijn kromme houding en de luier die hij draagt, wordt hij toch herkend en door de rechtbank als schuldige aangemerkt. De beelden doen huiveringwekkend aan voor buitenstaanders, maar Gert en Marie-José Griffioen schrikken er niet meer van. ,,We kunnen een boek schrijven over onze buurman’', zegt Gert Griffioen. ,,Of een film laten maken’', vult Marie-José Griffioen aan. ,,Een horrorfilm waarin wij ongewild al negentien jaar hoofdrollen spelen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht