Volledig scherm
Zo’n tweehonderd familieleden, vrienden en collega-kunstenaars van de Vlampijpateliers liepen vanmiddag in een processie naar de Werkspoorkathedraal, om afscheid te nemen van de Utrechtse kunstenaar Erik Suidman. Kunstwerken van Suidman werden meegedragen. © Marnix Schmidt

Verongelukte Utrechtse kunstenaar Suidman geëerd met processie

Onder grote belangstelling is vanmiddag afscheid genomen van de vorige week in India verongelukte Utrechtse kunstenaar Erik Suidman.

Op een rijdende baar werd de kist met het lichaam van Suidman in een processie vervoerd van de Vlampijpateliers naar de Werkspoorkathedraal, waar een herdenkingsdienst plaatsvond. Na afloop is Suidman (53) in besloten kring gecremeerd.

Zo’n 200 familieleden, vrienden, bekenden en collega-kunstenaars liepen de korte tocht naar de Werkspoorkathedraal. In de tocht werden verschillende metershoge portretten, die de kunstenaar heeft gemaakt, meegedragen. Het lichaam van Suidman lag in de afgelopen dagen opgebaard in de Vlampijp, waar hij een atelier had.

Verslagen

Ook Suidmans laatste werk De Muur, dat hij begin december voltooide, ging mee in de processie. Het is een levensgroot portret van een clown met rode pompoenen als haar en met rode en witte stippen op zijn jasje, blouse en broek. Over zijn wang rolt een zwarte traan. De clown, die tegen een bakstenen muur staat, kijkt verslagen naar beneden.

In 2015 eerde galerie Kunstliefde Erik Suidman met de duo-tentoonstelling PORTRET, samen met Philip Akkerman. Hiervoor vulde Suidman met meer dan 1.250 portretten de muren van Kunstliefde.

Suidman verongelukte op dinsdag 2 januari in India toen hij van een rijdende trein probeerde te springen. Samen met zijn vriend Fabian Galama reisde hij door India. Toen ze merkten dat ze in de verkeerde trein zaten, sprongen ze ervan af. Suidman bleef ergens achter haken en kwam ongelukkig ten val met een noodlottige afloop. Zijn vriend zag het ongeluk voor zijn ogen gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht