De medicijnrobot in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht
Volledig scherm
De medicijnrobot in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht © PMC

Verpleegkundigen hebben meer tijd voor kinderen door medicijnrobots

In het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie waren het afgelopen jaar door de inzet van medicijnrobots voor de bereiding van onder meer infuuszakken acht verpleegkundigen minder nodig. Die konden daardoor bij patiëntjes aan het bed worden ingezet.

Het Prinses Máxima Centrum is dé plek voor behandeling van kinderen met kanker in Nederland en het kennis en onderzoekscentrum in de strijd tegen de ziekte bij patiënten jonger dan achttien.

De twee robots staan in de apotheek en bereidden in het afgelopen jaar met precisie 150.000 infuuszakken en spuiten voor behandelingen van kinderen met kanker. De gespecialiseerde verpleegkundigen kunnen hierdoor meer tijd besteden aan de zorg voor kinderen en veiliger werken. Voorheen bereidden zij veel medicatiespuiten op de verpleegafdeling, nu worden deze door de apotheek robots gemaakt en kant en klaar op de afdeling bezorgd.

Heel precies

De robots van het Prinses Máxima Centrum zijn de eerste van dit type in Europa. In de apotheek wordt het oplossen, optrekken of bijspuiten van medicijn in een infuuszak of spuit door de robots gedaan. De robots controleren hun eigen werk aan de hand van het gewicht heel precies. De kwaliteit van de geneesmiddelenbereiding wordt hierdoor nog hoger dan bij handmatige bereiding in de apotheek.

De grootste verandering door de komst van de robots is de verlaging van de werkdruk voor kinderverpleegkundigen en apothekersassistenten. Waren er eerst acht medewerkers nodig om bepaalde medicijnen handmatig te maken en te controleren, nu kan één persoon twee robots tegelijkertijd bedienen. De verpleegkundigen kunnen daardoor meer tijd besteden aan de zorg voor opgenomen kinderen met kanker. 

Rogier Lange, ziekenhuisapotheker: ,,Het robotproject van het Prinses Máxima Centrum is Koploperproject in het kader van het Actie Leer Netwerk van het ministerie van VWS en werd tweede bij de Health Valley Bridge Prijs 2019. We hebben met trots de prestaties van de robots gepresenteerd aan onze collega’s uit Nederland en België.”

  1. John (59) leidt de ‘militaire operatie’ in het Diakonessenhuis: ‘Wij nemen harde besluiten, maar kijken met ons hart’
    PREMIUM

    John (59) leidt ‘militaire operatie’ in Diak: ‘Wij nemen harde besluiten, maar kijken met ons hart’

    Geplande operaties zonder spoed worden afgezegd, OK’s worden omgetoverd tot intensive cares en diensten van soms wel zestien uur, zeven dagen per week, zijn de verpleegkundigen en artsen inmiddels niet meer vreemd. Utrechtse ziekenhuizen krijgen de laatste week voor het eerst te maken met grotere getale coronapatiënten. De man die deze ‘militaire operatie’ in het Diakonessenhuis in Utrecht, met op het moment 48 coronapatiënten, leidt, is John Taks (59), voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht