Volledig scherm
De zeven nieuwe bijensoorten zijn volgens de provincie Utrecht ‘goed nieuws’. © ANP

Verrassing! De groene zandbij blijkt ook in de provincie Utrecht voor te komen

Onderzoekers hebben zeven bijensoorten waargenomen die nog niet eerder in de Utrechtse natuur zijn gezien. Grootste verrassing was het aantreffen van de groene zandbij, die tot nu toe alleen in Zuid-Limburg is opgemerkt.

Veldonderzoekers van Van den Bijtel Ecologisch onderzoek trokken er afgelopen zomer in opdracht van de provincie Utrecht op uit om bijensoorten in kaart te brengen. Ze troffen ongeveer 160 soorten aan. Hieronder waren zeven nieuwe bijensoorten: de gele tubebij, groene zandbij, gouden kegelbij, vierbandgroefbij, breedbandgroefbij, driedoornige metselbij en de zompmaskerbij.

De groene zandbij is de opvallendste nieuwe soort, volgens onderzoeker Kees Goudsmits. Deze zeldzame bijensoort is op verschillende plekken in de provincie gezien. ,,Hij lijkt zich vooral thuis te voelen rond de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.’’ Volgens Goudsmits komen de bijen af op de gevarieerde planten- en bloemensoorten op de hellingen van de forten. ,,Ze fungeren als een soort eiland in een intensief gebruikt gebied waar weinig variatie is en weinig bloeit.’’ De groene zandbij is tot nu toe alleen in Zuid-Limburg gezien.

De onderzoekers troffen veel bijen aan in gebieden waar aan natuurontwikkeling wordt gedaan. Gebieden die ‘goed scoren’, zijn: landgoed De Boom in Leusden, de voormalige vliegbasis Soesterberg en Plantage Willem III bij Elst. De combinatie van bloeiende planten met een onbegroeide bodem waarin een groot aantal soorten hun nest maakt, is het meest ideaal voor bijen. 

Bijenhotels

Omdat een deel van de bijensoorten nesten maakt in dood hout is ook goed bosbeheer belangrijk voor wilde bijen, aldus Goudsmits. ,,Bijenhotels en bloemrijke bermen en tuinen dragen ook bij aan de wildebijenstand.’’ Bermbeheer waarbij alles rigoureus wordt weggemaaid in het voorjaar en zomer, noemt de onderzoeker een ramp voor wilde bijen en andere insecten.

De provincie Utrecht noemt de onderzoeksresultaten ‘goed nieuws'.  De provincie voert een actief soortenbeleid, waarbij het beschermen en behouden van bedreigde planten- en dierensoorten voorop staat. Met het bijenonderzoek in de hand wil Utrecht volgend jaar de belangrijkste gebieden voor bijen aanwijzen en daar het juiste natuurbeheer toepassen.

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht