Volledig scherm
De vlag hangt halfstok. © Burgemeester Jan van Zanen/Instagram

Verscherpt toezicht in Utrecht na aanslagen in Nieuw-Zeeland

Naar aanleiding van de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland houdt de politie op bepaalde plekken in de stad Utrecht extra verscherpt toezicht. Dat heeft de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen gisteravond in een gesprek met de moskeebesturen afgesproken.

Dat laat een woordvoerder namens de burgemeester weten. Tijdens het gesprek uitten de moskeebestuurders hun zorgen en deelden zij hun gevoelens over wat er is gebeurd. Alle partijen spraken hun afschuw uit over terreurdaden in Christchurch en Linwood. ,,We veroordelen alle vormen van geweld. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor een concrete dreiging, maar we snappen en delen de zorgen van de islamitische gemeenschap”, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,Het is goed om een gesprek te hebben en gevoelens te delen.’’

Extra alert

Er is afgesproken dat  moskeebesturen en andere bondgenoten en partners de komende tijd nauw contact blijven houden met elkaar. ,,Zodat wij elkaar direct weten te vinden bij signalen van onrust en gevoelens van onveiligheid”, zegt de gemeentewoordvoerder. ,,De gemeente, politie en moskeebesturen hebben afspraken gemaakt en nemen maatregelen. Daarnaast monitoren we de veiligheidssituatie continu. Ook de politie is de komende tijd extra alert.”

 In een memo aan de gemeenteraad schreef Van Zanen dat er ‘in Utrecht geschokt en met afschuw is gereageerd op de aanslag in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch’. ,,Onschuldige mensen hebben het leven verloren of zijn ernstig gewond geraakt. Dit raakt ook ons als stad, en onze brede moslimgemeenschap, in het hart.’’ 

Voor het stadskantoor hing de Utrechtse vlag halfstok. Ook heeft de burgemeester zijn ‘medeleven betuigd door een condoleance te sturen aan de ambassadeur van Nieuw-Zeeland’.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht