Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Theo Peeters

Versplein Nieuwegein krijgt zone met half uur gratis parkeren

Op de parkeerstrook langs het oude gebouw van theater De Kom in Nieuwegein is kan voortaan een half uur gratis geparkeerd worden. Dat heeft de gemeente Nieuwegein bekendgemaakt. Het moet de winkeliers helpen die klanten missen nadat de zaterdagmarkt vorig jaar verhuisde. 

Autoparkeerders kunnen zo eenvoudiger een parkeerplek vinden voor 30 minuten, is het idee. Het nabijgelegen versplein bij winkelcentrum Cityplaza is vervolgens lopend te bereiken. 

Het is al een oud idee van de CDA-fractie in Nieuwegein: help de winkeliers op het buitenplein tussen de tramhalte en de westelijke ingang van Cityplaza. Het CDA wil dat klanten voor dagelijkse boodschappen even makkelijk in de buurt gratis kunnen parkeren. Het plan kreeg eind vorig jaar een meerderheid van de raad achter zich. Het college gaat het plan nu uitvoeren.

Verdwenen winkels

Het versplein kent winkeliers met brood-, vlees- en kaasproducten. Ook zit er een wijnhandel en bloemenwinkel. Na de verplaatsing van de zaterdagmarkt vorig jaar, wordt het plein nog maar weinig bezocht. Dit jaar verdwenen de kaaswinkel en de banketbakker. „Er komt te weinig winkelend publiek op het versplein en dat is slecht voor de ondernemers daar. We willen niet meer winkels kwijt”, vertelt CDA-fractievoorzitter Gerben Horst. 

„We vonden dat we als gemeente een gebaar naar de winkeliers moesten maken. Daarom presenteerden we het voorstel om op een parkeerstrook aan de Schouwstede bij P-West een blauwe zone aan te leggen. Jammer dat het een jaar moest duren voordat dit plan nu is gerealiseerd.”

Aan de blauwe zone mogen automobilisten gedurende 30 minuten met een parkeerschijf gratis parkeren. Op het aansluitende parkeerterrein P-West blijft het betaald parkeren van kracht. Horst: „We hopen dat we hiermee centrumeigenaar Wereldhave stimuleren om ook iets te ondernemen voor de winkeliers op het versplein. Zeker met de komende verbouwing op P-West in ogenschouw. Die gaat voor hen overlast geven.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht