Verstandelijk beperkten in Zeist maken nu al handgeschilderde schaaltjes voor kerstpakketten

videoHet is nog hartje zomer, maar bij atelier Bij Johannes van Abrona in Zeist zijn ze al volop in de kerststemming. De verstandelijk beperkte cliënten van de instelling maken alvast vrolijke handgeschilderde tapasschaaltjes en potten voor meer dan duizend kerstpakketten die besteld zijn door bedrijven.

Quote

Eerst moet je tekenen, daarna inschilde­ren binnen de lijntjes en vervolgens moeten ze in de oven om te drogen

Jonah Matthijs (21)

Cliënt Erwin Vlugt (36) zit aan een van de tafels en is uiterst geconcentreerd bezig met het beschilderen van een pot met kleurrijke huisjes erop.  Waar de pot voor gebruikt kan worden? ,,Alles’’, zegt hij vastbesloten. ,,Ze kunnen er water in doen of andere dingen.’’  Erwin vindt het geweldig om de schaaltjes en potten te beschilderen,,Ik kan lekker bezig zijn en hoef niet de hele dag thuis te zitten’’, zegt hij. Dat hij midden in de zomer al met kerstpakketten bezig is, brengt hem toch wel een beetje in de kerststemming.

Mirjam Bode-Roodenburg is begeleider. ,,Het is de bedoeling dat ik de cliënten in het atelier begeleid, maar het échte werk, zoals het ontwerpen en beschilderen van de producten, ligt voor een groot deel in hun handen’’, vertelt ze. ,,Het is hier geen knutselclub of een dagbestedingsproject. We zijn arbeidsmatig bezig en de producten worden daadwerkelijk afgezet in de markt. De cliënten moeten dus zorgvuldig te werk gaan.’’  Volgens Bode-Roodenburg is het belangrijk om de cliënten taken en verantwoordelijkheden te geven. ,,Ik denk dat het heel goed is voor hun eigenwaarde dat ze weten dat hun producten ergens naartoe gaan en waarde hebben.’’ Iedere week beschilderen de cliënten van Abrona zo’n 250 schaaltjes in het atelier. 

Cliënt Jonah Matthijs (21) laat vol trots het eindresultaat van een aantal kleurrijke schaaltjes zien: ,,Mooi hè?’’ Het maken van de schaaltjes vergt veel tijd en zorgvuldigheid. ,,Eerst moet je tekenen, daarna inschilderen binnen de lijntjes en vervolgens moeten ze in de oven om te drogen.’’ Of Jonah al in de kerststemming is? ,,Ja, beetje wel’’, zegt ze. Als het aan haar ligt mag het snel kerst zijn. ,,Lekker samen zijn en gezelligheid.’’

De kerstpakketten met de handgeschilderde schaaltjes zijn door tientallen bedrijven besteld. ,,Als je een grote afzetmarkt hebt – en die hebben wij inmiddels - moet je vroeg beginnen’’, vertelt Bode-Roodenburg. Dat brengt de nodige verwarring met zich mee bij de cliënten. ,,Sommige hebben een beperking in het autistisch spectrum. Het is voor hen dan ook heel gek dat je in de zomer een kerstboom gaat tekenen. Als je uitlegt dat ze niet goed tegen werkdruk kunnen en dat we daarom vroeg moeten beginnen, komt er begrip voor.’’

Het Zeister kerstpakket

De schaaltjes die de cliënten maken zijn voor het Zeister kerstpakket van Samen voor Zeist. Dat is een samenwerking van meerdere zorgaanbieders en maatschappelijke organisaties uit Zeist. ,,Wat Samen Voor Zeist doet, is het verbinden van het bedrijfsleven met maatschappelijke organisaties’’, zegt coördinator Katherina Casse. 

Niet alleen de schaaltjes van de cliënten van Abrona komen in het mediterrane kerstpakket van dit jaar. ,,In het pakket zit onder meer ook een artisjokkaars en een kaasplank, beide gemaakt door slechtziende en blinde cliënten van het Bartiméus. In de kaasplank is het wapen van Zeist ingebrand door cliënten van Reinaerde en de afwerking is gedaan door vso-leerlingen’’, vertelt Casse. Om het pakket compleet te maken wordt het aangevuld met lekkernijen zoals chips en chocolade. 

De samenwerkende organisaties zijn Abrona, Bartiméus, Reinaerde, Rescued, Biga Groep B.V. en leerlingen van VSO Heuvelrug College, VSO Meerklank en het Seyster College.

Volledig scherm
Eva, Jonah en Mei-Yu zijn onder leiding van Mirjam Bode druk bezig met een bellenblaaskeramiektechniek van tapasbakjes voor het Zeister Kerstpakket. © Boas Photo

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht