‘Vertraagde nieuwbouw RIVM in Utrecht kost staat minstens 22 miljoen extra’
De staat krijgt het nieuwe RIVM-gebouw in Utrecht drie jaar te laat en moet miljoenen euro's bijbetalen. De laboratoria waren niet trillingsvrij te krijgen. Dat meldt NRC vandaag.
De staat betaalt zeker 22 miljoen euro extra, en wellicht nog meer. De trillingen van het verkeer langs het nieuwe gebouw op de Uithof in Utrecht bleken het grote probleem. Die mogen niet doordringen tot de 275 laboratoria in het gebouw. De bouwers moesten meer dan een jaar extra rekenen om het ontwerp kloppend te krijgen. Ondanks dat dat de verantwoordelijkheid van de bouwers is, betaalt de staat nu toch bij, aldus NRC.
De enige overgebleven bouwer, Strukton, levert het gebouw minstens drie jaar te laat op. De anderen zijn met ruzie en forse verliezen vertrokken - het complex is nu al tientallen miljoenen euro's te duur. Voordat er één heipaal de grond in ging, moest de staat al miljoenen extra toezeggen en betaalt ze eerder dan afgesproken, meldt de krant.
Probleem
Het was al langer duidelijk dat het voorkomen van trillingen een groot probleem vormde bij de nieuwbouw, waarin ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onderdak krijgt. Ook het AD schreef daar al enkele keren over. Tot nu toe wilde geen van de betrokken partijen een bedrag voor de extra kosten noemen.
Minister
Het officiële startsein voor de bouw is overigens al wel gegeven. Dat gebeurde door minister Hugo de Jonge op 29 november 2017. Het nieuwe gebouw verrijst aan de Helsinkilaan op het Utrecht Science Park (USP), op de plek waar decennia lang de Ponskaart stond, het gebouw van de faculteit tandheelkunde.
Onder de nieuwe toren komen 73 boorpalen met een diameter van 1,85 meter en een lengte van circa 58 meter. De kosten werden vorig jaar op circa 267 miljoen euro geraamd. Bij de start van de bouw was de verwachting dat het in het najaar van 2021 beschikbaar zou zijn.
Dan verlaat het RIVM zijn vertrouwde plek aan de Antonie van Leeuwenhoeklaan in Bilthoven. RIVM en CBG hebben gekozen voor vestiging op het Utrecht Sciencepark op De Uithof vanwege de inbedding tussen bedrijven en instituten die op terrein van onderzoek en gezondheidszorg werkzaam zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sporthal Hoograven omgebouwd voor noodopvang asielzoekers, weinig privacy voor tijdelijke bewoners
De bedden staan klaar, de wasmachines draaien een proefrondje, in de gang zijn speciale koelkasten neergezet en sportcafé Tropical is omgetoverd tot eetzaal. Sporthal Hoograven is klaar voor de opvang van asielzoekers. Veel privacy is er niet voor de tijdelijke bewoners. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Kwaliteit Utrechts landschap moet omhoog: provincie wil meer bomen, heggen en houtwallen
Geurende bloemen, houtwallen en bloeiende slootkanten. De provincie Utrecht wil de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren met de aanleg van 120 hectare aan landschapselementen. -
PREMIUMdrugs in utrecht32
Junks? Nee, het zijn juist studenten die met teveel drugs op SEH belanden: ‘Ze zijn vaak bang’
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Altijd al willen kletsen met een overleden held? App maakt gesprek met Utrechtse standbeelden mogelijk
Een online app waarmee je kunt communiceren met standbeelden uit Utrecht zoals Johan van Nassau, Truus van Lier en Sint Willibrord. Guus de Jonge, pas afgestudeerd informaticastudent, bedacht het voor Utrecht 900. -
PREMIUM
Als het buiten te warm is, werken de liften bij Utrecht Centraal niet: nu al vier weken problemen
In samenwerking met indebuurt Utrecht