Volledig scherm
Een vrouw die vorige week in Ondiep dreigde haar woning op te blazen, is niet meer welkom in haar buurt. © AD

Verwarde vrouw die haar huis wilde opblazen niet welkom in Ondiep: ‘Oprotte’

videoDe vrouw die vorige week donderdagochtend dreigde haar woning in de Utrechtse wijk Ondiep op te blazen, keert wat de buurt betreft niet meer terug in haar woning.

Bewoners van de Vlierboomstraat hebben zondag een spandoek voor het raam van haar woning gehangen, dat aan duidelijkheid weinig te wensen overlaat: ’Huis opblazen, niet welkom!’ staat er in grote letters op. En op de voordeur van het woonhuis is een bord gespijkerd met daarop de tekst ‘Niet meer welkom, oprotte’.

De bewoonster werd donderdag in verwarde toestand aangehouden, omdat zij volgens de politie mogelijk een gevaar vormde voor haarzelf en voor haar buurtbewoners. Enkele huizen werden ontruimd. Behalve de politie waren ook de brandweer en een ambulance uitgerukt naar de straat in Ondiep, waar agenten de vrouw pas na lang praten konden meenemen.

,,Wat ons betreft is de maat vol’’, verklaart één van de buren van de vrouw. ,,We hebben al zeker vier jaar problemen met haar, en nu is de druppel gevallen die de emmer doet overlopen. Wie zegt mij dat ze straks niet wéér de gaskraan opendraait om de boel te laten ontploffen? Daar wil ik dan met mijn zoontje niet naast liggen slapen. Dat gaat dus niet gebeuren. Daar zorgen we wel voor’’.

Quote

Wie zegt mij dat ze straks niet wéér de gaskraan opendraait om de boel te laten ontploffen? Daar wil ik dan met mijn zoontje niet naast liggen slapen

Mes

Volgens straatgenoten is de vrouw al jaren de hele buurt tot last. ,,Ze heeft pas nog een buurvrouw geslagen met de stofzuigerstang en ze is ook al eens naar buiten komen rennen met een mes in haar handen. Het is iedere keer wát, de politie staat onderhand elke week wel een keer in de straat. Het is genoeg geweest’’, zegt een buurtbewoonster.

Volgens haar heeft de vrouw een drankprobleem en psychische klachten. ,,We lopen al vier jaar lang de deur plat bij de gemeente en bij verhuurder Mitros. Deze vrouw heeft gewoon hulp nodig. Alles wat zij doet vast wel een schreeuw om aandacht zijn. Maar een oplossing waar de hele buurt wat aan heeft, namelijk dat ze ergens anders gaat wonen,  is nog steeds niet gevonden’’.

Maandag wordt de vrouw volgens haar buren weer thuis verwacht. Om duidelijk te maken dat zij niet langer welkom is in de Vlierboomstraat, heeft de buurt het spandoek en overige op papiertjes gekalkte leuzen opgehangen. 

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zegt ‘de onrust en de zorg die er is’ te begrijpen. ,,Verschillende instanties zijn hard bezig met wat er nu met deze mevrouw moet gebeuren. Daarom is op dit moment bij de gemeente nog niet bekend of zij kan terugkeren naar haar huis. De gemeente houdt deze situatie scherp in de gaten en blijft in nauw contact met betrokkenen.”

Bekijk hieronder beelden van het incident.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht