Volledig scherm
Het looppad op het Jaarbeursplein wordt continu als fietspad gebruikt, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. © AD UN

Verwarring op Jaarbeursplein: u wilt hier fietsen, mag dat?

Het is een van de drukste punten in het gebied rond het station en levert nogal wat verwarring op bij passanten: een fietspad op het Jaarbeursplein veranderde plots in een voetpad.

Volledig scherm
Op de plek waar vroeger een fietspad liep, is het nu verboden om te fietsen. © AD UN

Officieel is de grijze strook richting momenteel een looppad, maar er zijn weinig mensen die zich aan de regels houden. Gek, want je kunt wel beboet worden. Het is een wirwar van fietsers, krantenverkopers, kinderwagens, voetgangers en haastige treinreizigers. „Het is vooral onhandig dat het vroeger een fietspad was”, vindt Quentin van Berkel, die hier vaak langskomt. „Nu is het niet meer duidelijk en houdt niemand zich aan de regels, ikzelf ook niet.” Dat kan tot gevaarlijk situaties leiden. Emile Korthuis, die het voor het eerst ziet, vindt het logisch. Emile denkt echter dat de politie er beter niet kan handhaven. „Het wijst zich vanzelf. Ik vind het er ook wel gezellig uitzien, om iedereen zo door elkaar te zien manoeuvreren.”

Volledig scherm
Het pad waar het over gaat is hier aangegeven met een blauwe lijn. © Foto: Google Maps

Lastige situatie

Gezellig is het misschien wel, maar het mag nog steeds niet en de kans dat het misgaat is groot. De gemeente beaamt dat het een lastige situatie is, maar legt uit dat het tijdelijk is. „Het klopt dat het eerst een gewoon fietspad was, maar vanwege de verbouwingen is het nu een looppad geworden”, vertelt Matthijs Keuning, woordvoerder van de gemeente. „Handhaving neemt het nu ook mee in hun vaste rondje, maar het is gewoon onmogelijk om daar de hele dag iemand neer te zetten. Het is iets tijdelijks, in september wordt de situatie weer normaal. Toch mag je hier nu niet fietsen.”

De Utrechtse fietsers trekken zich voorlopig nog weinig aan van de regels van de gemeente. „Het is hier een soort jungle. In Utrecht mag je nergens fietsen, maar je doet het overal”, lacht voorbijganger Paul Meijer vlak voordat hij zijn been over zijn fiets slingert en wegfietst. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht