Volledig scherm
Een paar leden van de groep 'Stralen doen we liever zelf' in Doorn: Dicky van Snetselaar, Marnix Lamers (met meetapparaat voor straling) en Wilma Korver. © William Hoogteyling

Verzet tegen ‘slimme’ lantaarnpaal in Utrechtse Heuvelrug

Een groep inwoners uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug verzet zich tegen de komst van de ‘slimme’ lantaarnpalen. Ze vrezen voor de volksgezondheid en de privacy.

De groep ‘Stralen doen we liever zelf’ wil dat gemeente meer onderzoek doet naar de gevolgen van deze nieuwe lantaarnpalen en wil dat het college en de raad het besluit over de aanschaf voorlopig uitstelt. Volgende week donderdag hoopt de groep de raad toe te spreken om haar bezwaren toe te lichten.

Lantaarnpaal van de toekomst

Quote

Wij worden er niet blij van

Marnix Lamers, woordvoerder van de actiegroep Stralen doen we liever zelf

De slimme straatlantaarn kent diverse toepassingen. De mogelijkheden van de lantaarnpaal van de toekomst zijn onder andere het op afstand beheren van verlichting, het in de lucht houden van een wifi-netwerk en het meten van de verkeersdrukte op straat. Het is ook mogelijk te meten hoe hoog het water op straat staat en de paal kan dienen als oplaadpunt voor elektrische auto’s. Ook kunnen er camera’s op de palen worden geplaatst.

Marnix Lamers, woordvoerder van de actiegroep, wijst op de privacy en op de risico’s voor de volksgezondheid. „De straling van een 5G-netwerk is veel groter dan bij 4G. De risico’s voor de volksgezondheid willen we graag onderzocht hebben. En wat gebeurt er met beelden die door de camera’s worden gemaakt, wie heeft er straks toegang toe? Mogelijk krijgen marktpartijen de beschikking over veel data van inwoners. Dat willen we niet. Wij worden er niet blij van.”

Niet op iedere straathoek

Lamers weet ook wel dat de lantaarnpalen in de gemeente moeten worden vervangen en dat niet op iedere straathoek een slimme lantaarnpaal komt. „Hoewel de meeste mensen uit de groep tot nu toe uit Doorn komen, doen we dit voor de gehele gemeente. Op 18 januari willen we de raad toespreken. We willen ook met de politieke partijen om tafel zitten. Binnenkort praten we met de VVD. Ik denk dat de gemeente de risico’s van slimme lantaarnpalen onderschat.”

De actiegroep ‘Stralen doen we liever zelf’ hoopt dat de gemeente het besluit voorlopig uitstelt en vraagt om meer onderzoek. In de raadsvergadering van 8 februari staat de vervanging van de palen op de agenda. Wanneer de raad akkoord gaat met het voorstel van het college, kan nog dit jaar de aanbesteding worden gedaan. Naar verwachting worden volgend jaar de palen vervangen. De gemeente wil ook het kabelnetwerk vervangen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht