Volledig scherm
Een kleine vijftig boze buurtbewoners uit Bilthoven laten duidelijk merken dat ze een mast in de speeltuin en vlakbij huizen niet op prijs stellen. Ze staan hier op de plaats waar de mast moet verrijzen. © Ricardo Smit

'Verzoek voor planschade kan komst zendmast vertragen'

Het indienen van een verzoek tot planschade kan de plaatsing van een zendmast door T-mobile op een speelveldje in het Biltse Dudokkwartier vertragen. Dat stelt advocaat Ruud van Domselaar, van het Utrechtse advocatenkantoor Amice Advocaten. 

Domselaar staat in Nederland 150 mensen bij die schade ondervinden van een zendmast, hoogspanningsleiding of windturbine.

T-mobile wil een nieuwe zendmast plaatsen. Volgens wijkbewoner Ruud Lampe vanwege de komst van het nieuwe 5G-netwerk. Volgens hem hebben ambtenaren een plek aangewezen bij het speelveldje en is T-mobile vervolgens akkoord gegaan. De bewoners kijken straks tegen een metershoge zendmast aan, pal naast het speelveldje. Ze vrezen niet alleen waardedaling van hun huizen, maar ook de ongezonde straling die de mast straks veroorzaakt.

Geen overleg

Volgens Lampe is er een prima alternatief, iets verderop. Daar zou de mast niemand tot last zijn geweest. Maar volgens wethouder Hans Mieras wilde
T-mobile niet weten van een alternatief. Er is volgens hem nog gekeken naar plaatsing van de antennes op het nog te bouwen complex Leijen-Zuid, maar daar wil verhuurder SSW niets van weten. 

Er is bovendien geen overleg met de omwonenden geweest omdat de gemeente verwachtte dat er geen bezwaren zouden zijn. Naar aanleiding van het protest
van de omwonenden, wordt er nu een antennebeleid opgesteld en worden omwonenden in de toekomst altijd betrokken bij het overleg.

Buurtbewoner Lampe gaat in ieder geval in beroep tegen de verleende vergunning. Hij overweegt een voorlopige voorziening aan te vragen, waardoor de realisatie van de zendmast even wordt tegengehouden.

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht