Vier aanhoudingen na belaging agenten in Kanaalstraat tijdens arrestatie

Update/VideoTientallen agenten zijn gistermiddag in actie gekomen in de Utrechtse Kanaalstraat. Bij een vechtpartij na een arrestatie moest de politie de wapenstok gebruiken. Zeker twee vrouwen raakten daarbij gewond. Op sociale media is verontwaardiging ontstaan over de manier waarop de politie bij de arrestatie te werk is gegaan. Maar volgens een politiewoordvoerder werden de agenten bij de arrestatie ‘belaagd en gehinderd door omstanders.’

Er zijn inmiddels vier mensen aangehouden, Zij worden ervan verdacht dat zij agenten hebben gehinderd en mishandeld. Omstanders keerden zich tegen agenten die in de Kanaalstraat een man wilden aanhouden en hem tegen de grond probeerden te werken toen hij zich verzette, aldus de politie.

Daarbij werd volgens de politie gescholden, geduwd, geslagen, geschopt en getrokken. Ook sprong een man met gestrekt been op de agenten in en kreeg een agent een vuistslag op zijn achterhoofd. Agenten gebruikten hun wapenstok.

In alle verwarring zag de verdachte om wie het allemaal was begonnen kans zich uit de voeten te maken. De man meldde zich later alsnog op het bureau. Volgens de politie had hij nog een taakstraf openstaan.

De agenten kwamen naar de Kanaalstraat na een melding over een vrouw die werd lastig gevallen door twee mannen. Toen de politie arriveerde was het de vrouw zelf gelukt om weg te komen. De agenten troffen een man aan die vermoedelijk bij het incident betrokken was geweest. Bij controle van zijn gegevens bleek dat deze man gesignaleerd stond voor een nog uit te voeren taakstraf. Daarop werd besloten de man aan te houden.

Geweld

Tijdens de aanhouding zou de man zich hebben verzet. Omstanders meenden dat de agenten daarbij ‘te veel geweld’ gebruikten. ,,Ik zei daar wat van,” zegt een vrouw, die niet met haar naam in de krant wil. ,,Een ander trok de agent weg. Die dacht misschien dat ik dat deed, want vervolgens begon hij met een wapenstok op me in slaan.” De vrouw raakte daarbij gewond aan haar arm.

Volledig scherm
Tientallen agenten staan in de Kanaalstraat. © Marijn van Gelder

Vuistslag op achterhoofd

Volgens de politiewoordvoerder ‘gingen tientallen omstanders om de aanhouding heen staan. Daarbij werd gescholden, geduwd, geslagen, geschopt en getrokken. Ook sprong een man met gestrekt been op de agenten in en kreeg een agent een vuistslag op zijn achterhoofd. De agenten zagen zich genoodzaakt om hun wapenstok te trekken. Twee vrouwen bleven zich, ondanks de waarschuwingen, met de aanhouding bemoeien. Daarbij trokken zij ook aan de uitrusting van de agenten. De verdachte, waar het allemaal om te doen was, zag door de bemoeienis van de omstanders kans zich uit de voeten te maken.’

Versterking

Tientallen agenten grendelden korte tijd een deel van de Kanaalstraat af. Op Twitter verschenen verschillende filmpjes van omstanders. Daarin wordt gesproken over ‘excessief geweld’. Op sommige beelden is echter ook duidelijk te zien dat de agenten bij de actie zeer ernstig worden gehinderd. Ze delen daarbij waarschuwende tikken uit.

Ook een andere vrouw kreeg een tik van de wapenstok. ,,Daarna nog een knietje in de zij. Ik kom uit België voor een gezellig dagje Kanaalstraat. En nu dit. Het is echt te gek voor woorden.” De twee vrouwen zeggen aangifte tegen de agenten te doen.

De woordvoerder zegt niet te weten hoeveel geweld de agenten bij de aanhouding hebben toegepast. Ook over de precieze toedracht ná de aanhouding is hem niets bekend. ,,Maar mochten omstanders menen dat het gebruik van de wapenstok niet terecht is geweest, kunnen ze zich altijd bij ons melden. Wij nemen een eventuele klacht dan in behandeling.”

De politie heeft uiteindelijk vier personen aangehouden, waaronder ook de persoon die ze als eerste op de korrel had. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De politie stelt een onderzoek in naar het hinderen en mishandelen van de agenten.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht