Twee auto's raakten zwaar beschadigd na de brandstichting aan de Adenauerlaan waarvoor twee verdachten zijn aangehouden.
Volledig scherm
Twee auto's raakten zwaar beschadigd na de brandstichting aan de Adenauerlaan waarvoor twee verdachten zijn aangehouden. © 112mediautrecht

Vier aanhoudingen rond aanhoudende reeks autobranden in Utrecht

Twee 19-jarige Utrechters zijn aangehouden nadat zij in Kanaleneiland brand stichtten in een auto. Agenten die in de buurt waren konden het duo na een achtervolging aanhouden. Het is de tweede keer in een week tijd dat brandstichters in Utrecht op heterdaad zijn betrapt, eerder gebeurde dat in Overvecht.

Op de Rooseveltlaan konden agenten het tweetal te pakken krijgen, nadat zij wegvluchtten. Dat gebeurde nadat zij een dure Audi in brand staken aan de Adenauerlaan. Agenten hadden het duo voor de brand al op het oog, omdat zij zich verdacht gedroegen rondom hun geparkeerde doelwit.

Zelfde plek

Niet alleen de Audi raakte zwaar beschadigd door de brand, ook een naastgelegen auto kreeg het zwaar te verduren door de vlammen. Op exact dezelfde parkeerplaats ging eerder deze maand door brandstichting ook al een auto verloren. De politie onderzoekt of het duo dat nu is aangehouden ook betrokken is bij deze of andere autobranden afgelopen weken in Utrecht.

Eerder deze maand ging aan de Adenauerlaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland ook al een auto in vlammen op.
Volledig scherm
Eerder deze maand ging aan de Adenauerlaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland ook al een auto in vlammen op. © 112mediautrecht

Het waren zondagavond net na 23.00 uur auto drie en vier die vlam vatten die dag en ook in Leidsche Rijn brandde zondagnacht een auto uit. Net als voorgaande jaren heeft de brandweer het tussen kerst en oud en nieuw druk met autobranden. De Veiligheidsregio Utrecht laat weten dat er geen speciale blusmethode wordt gehanteerd, om bijvoorbeeld sporen veilig te stellen. Ook ondervinden zij geen hinder bij het bluswerk. Een woordvoerder stelt: ,,Onze werkwijze en blusmethode is overal hetzelfde. Alleen tijdens de jaarwisseling kunnen wij in sommige gevallen als de situatie daar om vraagt wel samen optrekken met de politie.”

Camera

De politie hield ook vorige week zondag al twee verdachten (16 en 17 jaar oud) aan, nadat zij in Overvecht een camera in brand staken. De teller met aanhoudingen staat daardoor op vier, waar deze vorig jaar eindigde op zes. De camera die zij aanstaken aan de Tigrisdreef stond daar juist om autobranden te voorkomen en verdachten in beeld te brengen. Een andere verdachte wist te ontkomen. Dit duo is in tegenstelling tot de twee 19-jarigen weer op vrije voeten, maar heeft een omgevingsverbod gekregen en moet zich op gezette tijden melden bij de politie. 

In totaal gingen deze maand al meer dan twintig auto’s in vlammen op in Utrecht. Ook vorige jaarwisselingen sneuvelden tientallen auto’s voorafgaand aan de jaarwisseling en nog eens rond de 40 op oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht. Naast extra agenten in de wijk en camera’s moeten ook preventieve maatregelen autobranden helpen voorkomen. Verder gaat een onbemand opsporingsvliegtuig van Defensie vandaag de lucht in.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht