Volledig scherm
In december vorig jaar deed de politie een inval op het bedrijventerrein Nieuw Overvecht. © Koen Laureij

Vier autobedrijven Nieuw Overvecht moeten jaar op slot blijven

Op bedrijventerrein Nieuw Overvecht zijn afgelopen maanden vier autobedrijven voor een jaar gedwongen gesloten. Naast de sluiting heeft burgemeester Van Zanen ook dwangsommen van duizenden euro’s opgelegd aan deze garages en autoverhuurbedrijven.

De nu gesloten bedrijven zijn gevestigd aan de Arkansasdreef en aan de Hudsondreef. Ondertussen onderzoekt de gemeente Utrecht ook de mogelijkheid om voor het terrein een inkoopregister in te voeren voor auto-onderdelen. ,,Om heling tegen te gaan’’, stelt een woordvoerster.

Bedoeling van politie, gemeente, Openbaar Ministerie, belastingdienst én ondernemers is om de leefbaarheid en veiligheid op het bedrijventerrein te verbeteren. Net zoals ondermijning moet worden tegengegaan: criminele activiteiten die de grens tussen boven- en onderwereld doen vervagen. De nieuwe structurele en gezamenlijke aanpak betekent onder meer intensivering van de contacten tussen en met ondernemers, meer toezicht door de gemeente op het terrein, ook bij de bedrijven binnen.

Invallen

Bij bedrijven op het terrein werden tijdens invallen eind vorig jaar naast nepkleding, gestolen auto-onderdelen en valse kentekenplaten ook drugs gevonden. Bij zeventien bedrijven op de autoboulevard van Overvecht werden invallen gedaan. Deze bedrijven werden ervan verdacht criminele activiteiten te faciliteren.

Naast de in beslag genomen goederen werden diverse overtredingen geconstateerd op het gebied van vergunningen, milieuvoorschriften, bestemmingsplannen (één vermoeden van illegale bewoning) en brandveiligheid. Nachtelijke activiteit bij bedrijven, asociaal rijgedrag, intimidatie en bedreiging en een gesloten cultuur bij bepaalde bedrijven vormde in december de aanleiding voor de inval.

Quote

De politie vond nepmerkkle­ding, gestolen au­to-onderdelen, valse kenteken­pla­ten en drugs.

Handgranaat

Ondanks de intensieve aandacht voor het terrein, was Nieuw Overvecht een week geleden opnieuw negatief in het nieuws, dit keer na de vondst van een handgranaat. De politie tast volgens een woordvoerder nog volledig in het duister over de herkomst van het explosief. Aan de Arkansasdreef werd het explosief gevonden bij een garagebedrijf, dat al eerder doelwit was. In mei van 2018 werd hetzelfde bedrijf beschoten.

Eind december ging op het terrein ook al een Mercedes van ruim twee ton in vlammen op. En een jaar geleden werd een bedrijf beschoten. In januari van dit jaar werd ook autoverhuurbedrijf Deluxe in alle vroegte al door twee onbekenden beschoten met een automatisch vuurwapen.

Inmiddels is er ook een bijeenkomst geweest met ondernemers op het terrein, waarbij afspraken zijn gemaakt over de samenwerking met politie en gemeente en de sociale samenhang tussen ondernemers onderling. Op het terrein zitten ongeveer 300 bedrijven, die werk bieden aan zo’n 5000 mensen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht