Volledig scherm
De bestaande windmolens in Houten krijgen uitbreiding. Vier nieuwe zijn ingetekend naast het Amsterdam-Rijnkanaal, aan de noordoever van de Lek in de uiterste punt van de gemeente Houten. © William Hoogteyling

Vier enorme windmolens in Houten, maar bij de buren weten ze van niks

Vier windmolens van het grootste formaat, zo’n 240 meter, werpen straks hun schaduw over Culemborg. Alleen, geen Culemborger weet ervan. Dat komt doordat ze in de gemeente Houten worden geplaatst. En die gemeente heeft alleen het Culemborgse college en een selectief aantal adressen daarbuiten, waaronder de Lekstad, geïnformeerd.

Het plan voor windmolenpark Goyerburg behelst de bouw van vier windmolens met een totale ashoogte van mogelijk 164 meter en een wiekdiameter van 150 meter. De totale hoogte kan oplopen tot 240 meter, ruim twee Domtorens op elkaar. 

De hoogste windmolen in Nederland tot nu toe staat in Eemshaven en is zo’n 200 meter. De Houtense molens, een initiatief van Blue Bear Energy, zijn ingetekend naast het Amsterdam-Rijnkanaal, aan de noordoever van de Lek, in de uiterste punt van de gemeente Houten. 

De provincie Utrecht heeft zijn zegen uitgesproken over de locatie. In Houten en buurgemeente Wijk bij Duurstede zijn informatiebijeenkomsten geweest, in Culemborg is het niet aan de orde. Wel zijn 45 Culemborgers ervoor uitgenodigd en 13 inwoners van de gemeente Buren. Allen wonen binnen een straal van 2.500 meter van de molens. 

Quote

De molens staan bovenop Culemborg en heel ver van Houten

Stefan Kroezen, Culemborger

,,De molens staan bovenop Culemborg en heel ver van Houten’’, zegt Stefan Kroezen, die aan de andere kant van de Lek schuin tegenover de beoogde plek woont en een van de 45 genodigden is. ,,Dit heeft veel impact, ook als je er verder vandaan woont dan 2500 meter. Daarom bevreemdt het me dat verder niemand ervan afwist, zelfs de gemeenteraad niet. Die heb ik nota bene moeten informeren.’’ 

Bewoners elders in de Lekstad weten inderdaad van niets. Telefoontjes van deze krant naar Veerweg en Bakelbos, beide met uitzicht op het windmolenpark, evenals het stadscentrum leveren verbaasde reacties op. Windmolens van 240 meter hoogte? Niks van gehoord.

Voorlichting

De inspanning van Kroezen leidde vorige week tot raadsvragen door collegepartij Culemborg van Nu over het hoe en waarom van het plan. Ook riep Culemborg van Nu het college op om Houten dringend te verzoeken om duidelijke voorlichting voor Culemborgers en waar nodig ten zeerste te protesteren tegen hinder. 

Wethouder Joost Reus reageerde dat Culemborg op 18 september door Houten is geïnformeerd. Waarom deze kennis niet vrij snel is gedeeld, zei hij er niet bij. Wel zei hij dat het college een zienswijze indient als blijkt dat de effecten die door het windpark ontstaan niet binnen de wettelijke kaders blijven. 

Quote

Eén ding is zeker: er ligt nog geen vergunning­aan­vraag door Blue Bear Energy

Judith Arntz, woordvoerster gemeente Houten

Kroezen wijst de gang van zaken af. ,,Dit gaat heel Culemborg aan, niet alleen de 45 adressen. De mensen die recreëren of wandelen en fietsen over de dijk worden met die molens geconfronteerd. Begrijp me goed: ik ben sterk voor duurzaamheid, maar je kunt ook doorslaan. Als echter blijkt dat Culemborgers er niets op tegen hebben, heb ik er geen probleem mee. Maar ze moeten wel de kans krijgen zich erover uit te spreken.’’

Woordvoerster Judith Arntz van de gemeente Houten kan nog niet zeggen of ook andere Culemborgers dan de 45 aangeschrevenen erbij worden betrokken. ,,We inventariseren de ervaringen uit de eerdere gesprekken en kijken dan naar vervolgstappen.’’ Eén ding is zeker: er ligt nog geen vergunningaanvraag door Blue Bear Energy. Arntz laat zich niet verleiden tot een prognose. ,,Dat hebben we zo afsproken.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht