Volledig scherm
De vier liftschachten van het toekomstige RIVM-gebouw zijn na bijna zestig dagen werken op hoogte. © Your Captain Luchtfotografie

Vier liftschachten van het RIVM-gebouw torenen uit boven De Uithof

Nadat er 58 dagen het klokje rond is gewerkt, zijn de vier liftschachten van het toekomstige onderkomen van het RIVM op het Utrecht Science Park (De Uithof) op hoogte. Met 76 meter torenen ze boven alles uit. In de nacht van zondag op maandag werden de laatste kubieke meters beton gestort. Daarmee staat de basis van het nieuwe gebouw.

De vier liftschachten - door aannemer Meet Strukton kern 1 tot en met 4 genoemd - vormen de basis voor een gebouw dat straks 70.000 vierkante meter groot wordt en een uiteindelijke hoogte van ruim 80 meter krijgt.

Glijbekisting

De liftschachten zijn gebouwd met een zogenoemde glijbekisting. Er is in april begonnen met de bouw van de bekistingen, waarna er 24 uur per dag, zeven dagen in de week werd gewerkt om tegelijkertijd de wapening te vlechten en beton te storten. Gedurende die periode werkten er steeds 35 mensen op de bouwplaats. Zo konden de vier schachten steeds 10 centimeter per uur groeien en schoof de bekisting ook ieder uur 10 centimeter omhoog. Na tien uur was het beton dermate uitgehard, dat het beton veilig onder de bekisting vandaan kon komen.

In totaal is er in die periode 6500 kubieke meter beton en 900 ton wapeningsstaal verwerkt. In het najaar van 2021 moeten de werknemers vanuit De Bilt naar het Utrecht Science Park verhuizen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht