Volledig scherm
Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer wordt bekogeld met een noodseinfakkel tijdens de bekerfinale tegen FC Utrecht. © Pro Shots/Stanley Gontha

Vier maanden cel geëist tegen Utrecht-supporter wegens rellen bekerfinale 2016

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt tien relschoppers voor grof geweld tijdens de bekerfinale van 2016 tussen Feyenoord en FC Utrecht. Tegen één van hen, die een fakkel richting doelman Kenneth Vermeer gooide, wordt vier maanden cel geëist. 

De verdachte is een 31-jarige FC Utrecht-supporter uit Rotterdam. Hij zou meerdere fakkels op het veld hebben gegooid waardoor brandplekken in de grasmat werden veroorzaakt. Feyenoord eist een schadevergoeding van 1150 euro voor de herstelkosten aan het veld. 

Tijdens de rechtszaak werden beelden van de rellen in het stadion vertoond. De aanklager stelt dat het bewezen is dat de verdachte tijdens de wedstrijd drie fakkels op het veld gooide, maar niet dat het om een bewuste poging ging om Kenneth Vermeer te verwonden. ,,Vier maanden. Ik weet niet wat ik moet zeggen'', zei de verdachte in de rechtbank. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om de celstraf om te zetten in een taakstraf.

De andere onruststokers – in leeftijd variërend van 24 tot 52 jaar en afkomstig uit Culemborg, Utrecht, De Meern, Nieuwegein en Abcoude - wordt onder meer verweten agenten en stewards te hebben mishandeld. Politiemensen werden bekogeld met allerlei voorwerpen, stewards werden bedreigd en geslagen. Bij de verschillende incidenten raakten drie politieagenten gewond. Eén van de andere slachtoffers werd zelfs bewusteloos geslagen.

Beelden

De politie bracht na de dagen na de voetbalwedstrijd in De Kuip beelden naar buiten in de hoop met de hulp van het publiek de identiteit van de vermoedelijke relschoppers vast te kunnen stellen. Verschillende verdachten meldden zich na de publicatie van de beelden uit eigen beweging bij de politie.

Eén van de gearresteerde verdachten, een 47-jarige Utrechter, die terecht staat voor de mishandeling van een onbekend gebleven persoon, had een stadionverbod van 27 maanden. Ondanks dat wist hij in de Kuip te komen.

De relschoppers staan vandaag voor de rechtbank. Morgen zitten ook drie Rotterdammers, 23, 36 en 49 jaar, in het verdachtenbankje wegens gewelddadigheden. De mannen zouden bij het stadion enkele supporters van FC Utrecht hebben mishandeld.

AD-verslaggever Sander Sonnemans was aanwezig bij de rechtszaak. Hij deed verslag via Twitter.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht