Volledig scherm
© AD

Vier maanden cel voor Overtuigd Marxist uit Bunnik

Said Roustayar uit Bunnik werd vrijdag door de rechter tot vier maanden cel veroordeeld voor zijn aandeel in de Schilderswijk-rellen. Maar wie is deze 23-jarige gedreven linkse activist? En wat drijft hem?

Quote

We waren daar om te proteste­ren tegen het racisti­sche geweld van de politie. Zij hebben Mitch Henriquez vermoord

Said Roustayar

Hij is een van de de drijvende krachten achter de demonstraties tegen Zwarte Piet, voor Palestina en tegen vermeend racisme bij de politie. Said Roustayar is een gedreven linkse activist.

Schilderwswijk-rellen
Geboren in de Afghaanse hoofdstad Kabul kwam hij als baby naar Nederland, toen zijn familie Afghanistan ontvluchtte. Uiteindelijk belandde het gezin in Bunnik. Daar woont Said nog altijd bij zijn ouders, in een keurige woning aan de Hoenderiklaan. In dezelfde woning werd hij 20 juli in alle vroegte door de politie opgepakt vanwege zijn aandeel in de Schilderswijk-rellen.

Hij studeerde een jaar geschiedenis, maar stopte daar al snel mee. In oktober 2012 startte hij een bedrijfje in de verkoop en advies van contracten voor gas en electra, maar daar kwam  hij niet ver mee. Ondertussen werd hij meer en meer maatschappelijk bewust. Na het lezen van Karl Marx wordt hij een overtuigt Marxist, schreef hij onlangs in het huisblad van de Internationale Socialisten. 

Said gaat ook steeds vaker naar demonstraties, waar hij zijn stem laat horen. Zo is hij bij demonstraties tegen Zwarte Piet en bij Gaza-demonstraties. Daar betoogt hij dat Palestina een vrije staat moet worden en dat Israël voor oorlogsmisdaden moet worden vervolgd.  

Quote

Hij is een grappige, bescheiden, lieve jongen, gedreven door een sterk rechtvaar­dig­heids­ge­voel. Hij is erg sociaal en maakt gemakke­lijk vrienden. Hij staat altijd voor mensen klaar wanneer ze iemand nodig hebben

Mede-activist Thomas van Beersum

Sjekkie 
Said is, zoals hij zelf vrijdag tegen de rechter zei, steeds vaker te vinden bij dit soort demonstraties. Altijd met een sjekkie in zijn mond en een megafoon in zijn hand, de combinatie is onafscheidelijk.   

Said en zijn sjekkie waren er 29 juni ook bij in Den Haag, toen een grote menigte demonstranten zich verzamelden bij het politiebureau in de Haagse Schilderswijk. ,,We waren daar om te protesteren tegen het racistische geweld van de politie. Zij hebben Mitch Henriquez vermoord." In de Schilderswijk verloor hij de zelfcontrole, hij was niet van plan te gaan rellen. ,,De politie was agressief, ik moest mezelf verdedigen," zei Said tegen de rechter.   

Thomas Van Beersum, mede-activist en een van zijn beste vrienden, is een van de vele vrienden en familieleden die aan deze krant vertellen dat Said geen kwaadaardige actievoerder is. ,,Hij is een grappige, bescheiden, lieve jongen, gedreven door een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Hij is erg sociaal en maakt gemakkelijk vrienden. Hij staat altijd voor mensen klaar wanneer ze iemand nodig hebben."   

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht