Hans Pieters voor het pand aan de Mariaplaats waar binnenkort een nieuw hotel komt.
Volledig scherm
Hans Pieters voor het pand aan de Mariaplaats waar binnenkort een nieuw hotel komt. © Foto Ruud Voest

Vier nieuwe boetiekhotels in Utrechtse binnenstad

De Utrechtse binnenstad is binnenkort vier nieuwe zogeheten boetiekhotels rijker. De kleinschalige hotels komen op de Keistraat in het voormalige Polman's Huis, op de hoek van de Mariaplaats-Zadelstraat en op nog twee locaties in de binnenstad, die later deze maand bekend worden gemaakt als de contracten zijn getekend.

De nieuwe hotels komen uit de koker van de Utrechtse ondernemer Hans Pieters en zijn compagnon Paul Westra. Met Utrecht City Hotels timmeren zij al vijf jaar stevig aan de weg. Na Mother Goose in het voormalige kraakpand Ubica volgden het Courthotel in de oude rechtbank, het Eyehotel aan de Wijde Begijnestraat, het Maliehotel aan de Maliestraat en Hotel26 aan de Nieuwegracht.  

Over het geheim van de succesformule doet Hans Pieters, die dagelijks op zijn fiets zijn hotels in de binnenstad aandoet, niet geheimzinnig. ,,Het zijn allemaal hotels waarin ik zelf ook wel wil slapen. Kleinschalige hotels met maximaal veertig kamers, die aanvoelen als een huiskamer. Geen enkele kamer ziet er hetzelfde uit. Zodra het op een grote hotelketen gaat lijken dan doen we het in onze optiek niet goed. Die uitstraling willen we niet.”

Warm gevoel

Het warme gevoel wil Pieters ook uitstralen naar de medewerkers in zijn hotels. ,,We geven mensen die moeite hebben om een plek op de arbeidsmarkt te krijgen een kans en werken ook samen met de weekendschool. Regelmatig hebben we kinderen die een dagje meelopen om praktijkervaring op te doen. We willen niet alleen ondernemen, maar ook wat geven aan de stad.”

Het Polman's Huis aan de Keistraat.
Volledig scherm
Het Polman's Huis aan de Keistraat. © Google Streetview

Pieters kwam vijf jaar geleden als leek de Utrechtse hotelwereld in, een wereld die een enorme groei doormaakt. Als voormalig vastgoed- en later restaurantondernemer leek de hotelwereld hem al snel als een warme jas te zitten. ,,Het kan juist als een voordeel werken door met de ogen van een leek naar de organisatie en inrichting van een hotel te kijken. Zo vind je bij een klassieke hotelier waarschijnlijk bij de receptie een dame of heer in een pak. Bij ons is het huiselijker en minder formeel, want zo zien onze kamers er ook uit. Bij Mother Goose krijgt de receptionist geregeld een knuffel van de gasten die vertrekken. Dat zie ik bij een hotelketen niet zo snel gebeuren.”

Rek

Zowel grote als kleine hotels schieten in Utrecht als paddenstoelen uit de grond. Hoe krijgt Utrecht, naast het gestaag groeiende Airbnb-aanbod, al die hotelkamers vol? Zijn er niet teveel hotels? Als hotelondernemer en bestuurslid van HOST, het Utrechtse hoteloverleg, weet Pieters dat de rek er nog lang niet uit is. ,,Utrecht heeft nu ongeveer 2000 hotelkamers. Amsterdam heeft er 42.000. Maar met Amsterdam moeten wij ons niet vergelijken. Wel met steden als Rotterdam en Den Haag. Die hebben respectievelijk 5000 en 6000 kamers. Wat dat betreft is er nog wel wat te winnen in Utrecht. Het streven is om binnen drie jaar door te groeien naar 3500 hotelkamers.”

De groei zit hem volgens Pieters niet alleen in de zakelijke markt, maar vooral in toeristen en dan met name degenen die uit eigen land naar Utrecht komen. ,,Een stedentrip is nu voor veel mensen gewoner dan pakweg tien jaar geleden. Als Armin van Buuren in de Jaarbeurs optreedt, dan gaan mensen na afloop niet naar huis, maar maken ze er een weekend Utrecht van en zien we dat alle hotels in de binnenstad vol zitten.”

Het nieuwe hotel aan de Mariaplaats, dat over een jaar opent, krijgt dertig kamers en vier appartementen. Het Polman's Huis aan de Keistraat, dat begin volgend jaar opengaat, wordt een hotel met 23 kamers.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht