Volledig scherm
Burgemeester Jan Pieter Lokker © Provincie Utrecht

Vier van de zes wethouders Vijfheerenlanden komen uit gemeenteraad Vianen

Politici uit Vianen gaan een flinke stempel drukken op de eerste wethoudersploeg van de gloednieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Vier van de zes wethouders waren (als wethouder of raadslid) actief in de gemeenteraad van Vianen, voordat die gemeente samen met Zederik en Leerdam opging in Vijfheerenlanden. 

De nieuwe gemeente heeft vandaag heeft de namen van de wethouders bekendgemaakt. Jan Pieter Lokker (CDA) is waarnemend burgemeester van de gemeente, Marcel Verweij (CDA), Maks van Middelkoop (CDA), Tirtsa Kamstra (CU), Huib Zevenhuizen (VVD), Christa Hendriksen (D66) en Cees Taal (PvdA) zijn ruim een maand na de gemeenteraadsverkiezingen voorgedragen als wethouders. 

Verweij (als wethouder), Kamstra, Zevenhuizen en Hendriksen (allen als raadslid) maakten tot de fusie deel uit van de gemeenteraad van Vianen.

Brede coalitie

De portefeuille van Verweij omvat volksgezondheid en wonen, terwijl partijgenoot Van Middelkoop zich toelegt op onder meer financiën, milieu en landbouw. Kamstra neemt jeugd en onderwijs onder haar hoede. Hendriksen is verantwoordelijk voor onder andere kunst & cultuur, Zevenhuizen voor ruimtelijke ontwikkeling. Taal houdt zich bezig met werk & inkomen en integratie.

De brede coalitie, bestaande uit CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA en D66, omvat 20 van de 31 raadszetels. Het coalitieakkoord met daarin het beleid van het nieuwe bestuur wordt maandag in het gemeentehuis in Meerkerk gepresenteerd. Per 1 januari gaat de gemeente formeel van start.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht