Volledig scherm
Dick van der Horst (73) is ruim 20 jaar een van de kosters van de Jospehkerk aan de Draaiweg, die de deuren moet sluiten. © AD

Vijf kerken dicht door tekort aan parochianen

Vijf Utrechtse katholieke kerken gaan volgend jaar dicht. De rek is eruit. Hun parochianen kunnen in de toekomst alleen nog terecht in de Rafaëlkerk in Overvecht.

In het voorjaar van 2015 sluiten de Josephkerk aan de Draaiweg, de Jacobuskerk in Zuilen en de Nicolaas/Monica-kerkzaal in Ondiep hun deuren. In het najaar volgt sluiting van de Antoniuskerk aan de Kanaalstraat en de Dominicuskerk in Oog in Al. 
Dit blijkt uit een vertrouwelijke nota van parochiebestuur en de pastores van de Sint Ludgerusparochie, waar het AD/Utrechts Nieuwsblad de hand op heeft gelegd.
De nota schetst de staat van de katholieke gemeenschap in de stad. Het aantal kerkgangers loopt nog steeds terug. Zo is het gemiddelde aantal zondagse kerkgangers in de Josephkerk 61 en de Dominicuskerk in Oog in Al wordt wekelijks door 55 katholieken bezocht.

Huwelijken
Kerkelijke huwelijken worden nauwelijks meer gesloten, Ook het aantal doopplechtigheden loopt terug. De nota schetst een tekort aan pastores en ouder wordende vrijwilligers.
De schrijvers van de nota realiseren zich dat sluiting een ingrijpend maar onvermijdelijk besluit is. Gesteund door bisschop Eijk zijn ze voorbereid op verzet van parochianen. Het merendeel van de parochianen is oud en minder mobiel. Het parochiebestuur denkt aan een vervoersprogramma voor hen naar de nieuwe Ludgeruskerk in Overvecht.
Onduidelijk is nog wat er met de vaak markante kerkgebouwen gaat gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht