Volledig scherm
De nieuwe kolk van de Beatrixsluis in Nieuwegein, met links de fiets-voetgangersbrug, die op 11 december wordt geasfalteerd. © Rijkswaterstaat

Vijf kilometer omfietsen vanwege nieuw asfalt, gelukkig rijdt er een busje

Fietsers en voetgangers moeten dinsdag 11 december rekening houden met een flinke omleiding, omdat bij de Beatrixsluis in Nieuwegein een brug wordt geasfalteerd. De omleidingsroute is ruim 5 kilometer lang. Rijkswaterstaat zet daarom een pendelbus in.

Bij de Beatrixsluis wordt gewerkt aan een nieuwe, derde, sluiskolk. De brug voor fietsers en voetgangers aan de noordkant daarvan krijgt een nieuw wegdek en is tussen 07.00 en 17.00 uur afgesloten. De omleidingsroute voert via het Sluispad, de Overeindsebrug bij de Plofsluis en dan weer terug langs het Schipperspad.

Maar voor één dag

,,Een andere route is er helaas niet’’, zegt Sylvia Kramer van Rijkswaterstaat. ,,Want de brug in het Waterliniedok, naast de fiets-voetgangersbrug, is alleen voor auto’s. Gelukkig is het maar voor één dag. En we zetten een pendelbus in.’’ 

Die rijdt elk kwartier vanaf beide kanten van de brug. De bus heeft een aanhanger om fietsen op te zetten. Verkeersregelaars wijzen fietsers en voetgangers naar de opstapplaatsen. Rijkswaterstaat schat dat gebruik van de pendelbus een vertraging van zo’n 15 minuten oplevert, omfietsen kost een kwartier tot twintig minuten extra. 

Lekdijk

Tussen 10 en 20 december wordt aan de zuidkant van de sluis ook geasfalteerd. Dan wordt de Lekdijk-Oost van een  nieuw wegdek voorzien. Het gaat om een nieuw stuk dijk, die zo’n 120 meter oostelijk ligt van de oorspronkelijke Lekdijk-Oost. De dijk moest opschuiven vanwege de verbreding van het Lekkanaal. Verkeer loopt door deze werkzaamheden geen vertraging op, want het kan via de Achterweg naar Tull en ’t Waal.

De Beatrixsluis krijgt een derde sluiskolk omdat steeds meer en steeds grotere schepen dit sluizencomplex passeren. Voor de aanleg van de kolk is het kanaal ook verbreed.

Volledig scherm
De afsluitingen en omleidingsroutes, die van kracht zijn gedurende de werkzaamheden bij de Beatrixsluis in Nieuwegein. © Rijkswaterstaat

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht