Volledig scherm
Op de Ravenswade brak zondagavond om 20.15 uur brand uit. © Michiel van Beers

Vijf vragen over de brand en asbest op industrieterreinen Nieuwegein

Je kan met je auto weer over de Laagravenseweg en ook de industrieterreinen Liesbosch en Laagraven zijn officieel weer bereikbaar, maar daar houdt het dan ook wel zo’n beetje op. De bedrijven zelf, op wiens terreinen asbest is gevonden, zijn nog ontoegankelijk. Schoonmaken gaat nog dagen duren.

Wat is er ook alweer gebeurd?
Het begon allemaal met een grote brand op het oude veilingterrein op industrieterrein de Liesbosch. Op de Ravenswade 38-40 brak zondagavond om 20.15 uur brand uit. Ooit veilde de Greenery daar elke dag ladingen groente en fruit, maar de laatste jaren stond het leeg. Projectontwikkelaar Laagraven Investment, een dochteronderneming van bouwbedrijf VolkerWessels uit Rijssen, is de huidige eigenaar. De politie kan de oorzaak van de brand pas onderzoeken als de asbest er is opgeruimd.

Dat asbest bleek te zitten in het dak van de oude veiling. In eerste instantie zei de brandweer dat de resten ervan alleen in de directe omgeving van het pand terecht gekomen waren. Een gespecialiseerde asbestbedrijf vond het echter ook op de Laagravenseweg en op de terreinen van omliggende bedrijven, tot aan industrieterrein Laagraven en Down Under aan toe.

Welk asbest is er gevonden?
Asbest heb je in verschillende soorten. In Nieuwegein gaat het grotendeels om wit asbest en een beetje om blauw asbest, in hechtgebonden vorm. Blauw asbest geldt als de meest gevaarlijke soort voor de volksgezondheid. Wit asbest, ook nog steeds gevaarlijk, is in Nederland verreweg de meest gebruikte asbestsoort. Hechtgebonden asbest geeft relatief weinig vezels afgeeft. Het is echter zwaar beschadigd, waarschuwt de gemeente Nieuwegein, en er is dus alle reden om voorzichtig te zijn.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Gisterochtend was het asbestonderzoek nog in volle gang na de grote brand die zondagavond uitbrak op industrieterrein de Liesbosch in Nieuwegein. © Koen Laureij

Is alles nu weer toegankelijk?
Nee. De prioriteit lag de afgelopen dagen op de Laagravenseweg. Die is sinds gisteravond weer open, evenals de Ravenswade op industrieterrein De Liesbosch en een deel van de Ravensewetering op Laagraven. Maar een groot deel van de bedrijven op industrieterrein Laagraven is nog steeds ontoegankelijk, omdat er asbest op hun terrein is gevonden. Dat moet nog worden opgeruimd.

Verdeeld over De Liesbosch en Laagraven gaat het om in totaal 84 adressen, met de grootste hap op Laagraven. Daar zitten spelers als de Karwei en Badkamerwinkel.nl, maar ook een metaalhandelaar en een groothandelaar in vlees. De Gamma en de Makro ontspringen de dans: zij zitten in de ‘groene zone’ zonder asbest. Nu de weg ernaartoe weer open is, gaat de Gamma morgen weer open. De Makro kon nog niet zeggen wanneer ze weer open gaat.

Het terrein van recreatieterrein en restaurant Down Under is maar deels besmet. Of er asbest in het water ligt en of dat gevaarlijk is, wordt nog onderzocht.

Wanneer kunnen die mensen daar dan weer aan het werk?
Dat is nog onbekend, maar de gemeente stelt dat het ‘dagen’ kan duren. De juridische situatie is er gecompliceerd. De grond en zelfs de weg is niet in handen van de gemeente Nieuwegein, maar van meerdere particuliere eigenaren, deels verenigd in een Vereniging van Eigenaren. Zij moeten de schoonmaak ervan zelf regelen.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Luchtfoto van de brand in Nieuwegein. De naastgelegen ondernemingen zijn zwaar getroffen. © Petershotnews.nl

Wat een operatie, wie gaat dat allemaal betalen?
In eerste instantie is de asbest op de openbare weg opgeruimd door de gemeente danwel de Provincie Utrecht. Asbestresten op particulier terrein moet opgeruimd worden door de pandeigenaren zelf. Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat de rekening van het opruimen naar de eigenaar van het afgebrande pand, in dit geval Laagraven Investment of diens verzekeraar. Die is verantwoordelijk voor de opruimwerkzaamheden van het asbest. Eventuele (economische) gevolgschade, omdat je bedrijf een paar dagen dicht is geweest, kan je bij je eigen verzekeraar declareren. Die zal ook die rekening uiteindelijk op de eigenaar van het pand proberen te verhalen.

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht