Volledig scherm
Gemeente De Bilt heeft een stuk bos aan de Bachlaan aangewezen als mogelijke bouwlocatie van huizen. © Jeroen Jumelet

Villabewoners verbijsterd over bouwplannen Bilthoven: ‘Een compleet bos gaat plat’

UpdateBewoners in De Bilt, Bilthoven en Groenekan zijn zich rot geschrokken van de 13 geplande woningbouwlocaties die de gemeente vrijdag bekendmaakte. In Bilthoven-Noord is de klap het hardst aangekomen. In de villawijk moet een compleet bos aan de Bachlaan plat voor woningbouw. In Groenekan dreigt het einde voor het parkbos aan de Vijverlaan.

Bewoners kondigen op grote schaal verzet aan. Vanavond zijn op tal van plekken bijeenkomsten van boze en ongeruste bewoners.  In de Bachlaan, het Biltsche Meertje, de Rembrandtlaan, de Henrica van Erpweg, de Vijverlaan in Groenekan, de Sperwerlaan; overal is het nieuws ingeslagen als een bom. 

,,We hebben er niet van geslapen”, zegt Karin van de Griendt, bewoonster van de Bachlaan in Bilthoven-Noord. ,,We waren verbijsterd toen we de bouwlocaties zagen. Ze willen een van de meest karakteristieke bossen van Bilthoven kappen voor 34 woningen. We geloofden het eerst niet, maar het staat er helaas echt.”

Kappen

Het Bachbos is ontegenzeggelijk een icoon van Bilthoven. Het bos van ruim een hectare is omgegeven door een cirkelvormige weg. Daaromheen liggen villa’s. ,,Kinderen uit de wijde omgeving spelen hier. Het is een heerlijk wandelgebied en in de zomer houden we hier het Bachconcert”, zegt bewoonster Van den Wijngaard. ,,Daarbij kun je toch niet geloven dat ze in deze tijden van de stikstofdiscussie en het klimaat een bos gaan kappen? Er staan 161 beschermde vliegdennen in dit bos. En waar moet het verkeer naartoe als hier straks een nieuw wijkje komt?”

Even verderop bij het Biltsche Meertje en het Rembrandtplein zijn de bewoners ook verbijsterd. Vanavond is er crisisoverleg in de Theresiaschool. Bewoners van Bilthoven-Noord steken de koppen bij elkaar om een vuist te maken tegen de voorgenomen bouwplannen. Ook in de Henrica van Erpweg zijn bewoners boos. Daar wordt, als het aan de gemeente ligt, het enige speelveldje van de buurt volgebouwd. In Groenekan zijn bewoners verbijsterd dat het parkbos Voordaan aan de Vijverlaan is aangewezen als woningbouwlocatie. Donderdagavond mogen de bewoners op het gemeentehuis inspreken. Later deze maand zal de gemeenteraad zich over de plannen uitspreken.

Quote

Amsterdam gaat toch ook het Vondelpark niet volbouwen?

Peter Schlamilch, Forza De Bilt

Website

De dertien woningbouwlocaties voor 450 sociale-huurwoningen stonden vrijdag op de website van de gemeente De Bilt, waarna meteen op even zoveel plekken onrust uitbrak. Verantwoordelijk wethouder Dolf Smolenaers (D66) beargumenteerde zijn keuze als volgt. ,,De woningnood is hoog. De wachtlijsten voor sociale-huurwoningen zijn lang en koopwoningen worden steeds duurder.  Veel mensen raken tussen wal en schip.‘’

,,Ouders zien het aan hun kinderen, die vaak geen woning kunnen vinden. Ook hebben ouderen een andere woonbehoefte en willen ze een woning die bij hen past. Het belangrijkste is dat we nu gaan bouwen. Want de gemeente is er niet alleen voor de mensen die zich gelukkig prijzen met een mooi huis, maar ook voor diegenen die dat nu nog moeten missen. Daarom ligt er nu een samenhangend pakket om de woningmarkt een impuls te geven.”

Volledig scherm
Het Bachbos in Bilthoven Noord © Google streetview

Ophef

Dat zijn keuze tot ophef zou leiden, vermoedde hij al.  Dolf Smolenaers. ,,Sommige mensen zullen niet blij zijn dat er nieuwe huizen komen op een stukje gemeentegrond bij hen in de buurt. Dat begrijp ik heel goed. Het gaat immers om ingrepen in de eigen straat of buurt. De bouw van nieuwe woningen kan ook ruimte scheppen voor investeringen in de buurt, het groen of de bescherming tegen klimaatverandering; een goed moment om daar ook samen mee aan de slag te gaan.”

De eerste motie tegen het plan is inmiddels al ingediend. Peter Schlamilch, fractievoorzitter van Forza De Bilt, spreekt van een bizar plan. ,,We zijn nu echt volkomen gek geworden. De woningbouwambities van VVD, GroenLinks, D66 en CDA vernietigen de dorpse kwaliteiten. Amsterdam gaat toch ook het Vondelpark niet volbouwen?” Forza wil dat dit plan van tafel gaat en dat de Schapenweide wordt aangewezen als grote bouwlocatie. ,,We hebben naast het RIVM nog 25 vrije voetbalvelden liggen. Maar ja: dat moet van de coalitie een chemisch industrieterrein worden”, doelt Schlamilch op de beoogde uitbreiding van het Science Park Bilthoven. 

Een overzicht van de locaties is te vinden op www.debilt.nl/woningbouw

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht