Volledig scherm
Luchtfoto van villawijken Bilthoven. © ANP

Villawijken Bilthoven worden volgebouwd met tientallen woningen

Om de komst van 845 woningen mogelijk te maken, heeft de gemeente De Bilt 13 locaties aangewezen waar gebouwd kan worden. Daarbij worden dure villawijken in Bilthoven-Noord niet gespaard. Op de iconische Bachlaan worden 34 woningen gebouwd en het Biltsche Meertje wordt volgebouwd met 24 woningen. Op de Algemene Begraafplaats is ruimte ingetekend voor 42 woningen.

De woningnood is hoog. De wachtlijsten voor sociale-huurwoningen zijn lang en koopwoningen worden steeds duurder. Verantwoordelijk wethouder Dolf Smolenaers: ,,Veel mensen raken tussen wal en schip. Ouders zien het aan hun kinderen, die vaak geen woning kunnen vinden. Ook hebben ouderen een andere woonbehoefte en willen ze een woning die bij hen past. Het belangrijkste is dat we nu gaan bouwen. Want de gemeente is er niet alleen voor de mensen die zich gelukkig prijzen met een mooi huis, maar ook voor diegenen die dat nu nog moeten missen. Daarom ligt er nu een samenhangend pakket om de woningmarkt een impuls te geven.”

Middenhuurwoningen

De gemeente stimuleert projectontwikkelaars om niet alleen koopwoningen, maar ook goedkope huurwoningen te gaan bouwen. Daarnaast gaat de gemeente bouwen op eigen grond, in een mix van huur en koop, gespreid over het grondgebied van de gemeente. Samen met de al bestaande plannen bieden de beoogde bouwlocaties ruimte aan meer dan 845 woningen. De gemeente wil de beoogde 450 sociale- en middenhuurwoningen tegen 2030 gebouwd hebben. 

Daarnaast gaat het college in overleg met de provincie om buiten de bebouwde kom te mogen bouwen, zoals op een nog nader te bepalen locatie bij Maartensdijk. Dolf Smolenaers.  ,,Het bouwen binnen de dorpen kent zijn grenzen; we willen ook groenplekken behouden. Maar om daar buiten te bouwen, hebben we de provincie Utrecht nodig.”

Stap voor stap

Als de gemeenteraad zich kan vinden in de plannen van het college, kan de gemeente aan de slag. ,,Dat zal over een periode van jaren stap voor stap gaan, want we kunnen niet alles in een keer bouwen”, zegt de wethouder. ,,Ook willen we per bouwlocatie omwonenden betrekken bij de plannen. Sommige mensen zullen niet blij zijn dat er nieuwe huizen komen op een stukje gemeentegrond bij hen in de buurt. Dat begrijp ik heel goed. Het gaat immers om ingrepen in de eigen straat of buurt. De bouw van nieuwe woningen kan ook ruimte scheppen voor investeringen in de buurt, het groen of de bescherming tegen klimaatverandering; een goed moment om daar ook samen mee aan de slag te gaan.” 

Nadat de gemeenteraad kiest waar gebouwd kan worden, kunnen de inwoners meepraten over de invulling per locatie. Een overzicht van de locaties is te vinden op www.debilt.nl/woningbouw

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht