Volledig scherm
© Angeliek de Jonge

Visueel dansspektakel moet Cascade doen vergeten

Met de eigentijdse muziektheatervoorstelling Jungleboek begint de Stadsschouwburg - na 26 edities van het theatercircus Cascade - aan een nieuwe kersttraditie.

Quote

Volwasse­nen kunnen er ook een politieke boodschap uithalen

Titus Muizelaar, regisseur

In Jungleboek, een bewerking van het beroemde The Jungle Book van schrijver Kipling, vertellen tien jonge dansers van streetdance-groep ISH het verhaal van het te vondeling gelegde wolfskind Mowgli. Jungleboek is een 'verhalende choreografie', zegt regisseur Titus Muizelaar. ,,Er is vooral visuele informatie.''

De dansers van ISH gaven vanmiddag samen met de swingende band Jungle by Night een korte preview met een paar scènes uit de show. Het optreden van de dansers en band moeten de herinneringen aan Cascade doen vergeten.

Volledig scherm
© Angeliek de Jonge

Apen
Decor- en video-ontwerper Catherine Henegan gebruikt voor Jungleboek touwen (lianen), trampolines en hoge tafels (bekleed met bamboe) en bungee-elastieken om de dansers te laten slingeren door het oerwoud. ,,Met één sprong slingeren de apen over het podium'', zegt Henegan.

Op een 24 meter groot beeldscherm, rondom het podium, krijgen de bezoekers beelden te zien van een stad die verwoest wordt. Henegan liet zich hiervoor inspireren door een foto van Syrische kinderen die zwommen in een bomkrater na een aanval op Aleppo.

Afrobeat
De 9-koppige band Jungle by Night, die swingende en spannende Afrobeat combineert met funk, jazz en rock treedt voor het eerst op in het theater.
De tien dansers van ISH beelden het verhaal uit van het 'wolfskind' Mowgli. Daarbij gebruiken ze alle moderne dansstijlen.

Ze schrikken er niet voor terug om van een meer dan 2 meter hoge tafel op het podium te springen. Mowgli groeit op tussen de wolven om uiteindelijk zijn vijand, de tijger Shere Khan, te doden. Dan keert hij terug naar de mensenwereld.

Duistere bewerking
Regisseur Titus Muizelaar heeft een wat duistere bewerking van het beroemde boek van de Engelse schrijver Kipling gemaakt, anders dan de zoetsappige Disney-animaties. ,,Jungleboek blijft een familievoorstelling met vooral vermaak. Maar volwassenen kunnen er ook een politieke boodschap uithalen, omdat 'de wetten van de jungle' in deze tijd van vluchtelingenstromen opgeld doet'', zegt Muizelaar.

Jungleboek (7+) is te zien van 22 december tot en met 30 december.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht