Volledig scherm
© anp

Vlaggenschip Rode Kruis vernield en leeggeroofd

De Henry Dunant, het vlaggenschip van het Nederlandse Rode Kruis, is tijdens het Paasweekeinde ten prooi gevallen aan inbrekers. Die richtten vernielingen aan in het bij Utrecht afgemeerde vakantieschip en gingen er vandoor met waardevolle spullen waaronder laptops en de kluis.

De Henry Dunant ligt afgemeerd in het Amsterdam-Rijnkanaal bij de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De inbrekers sloegen toe in de nacht van zaterdag op zondag. 'De machinist sliep aan boord en werd wakker van lawaai maar zag niets verdachts toen hij ging kijken op de schermen van twee veiligheidscamera's aan dek die helpen bij het manoeuvreren,' verklaart woordvoerster Eva Smits van het Rode Kruis tegenover het AD.

De inbrekers probeerden volgens haar tevergeefs de toegangsdeur te forceren en kwamen het schip binnen via een zijraam. 'Daarom ging het alarm vermoedelijk ook niet af terwijl het wel aan stond,' zegt Smits. 'De dieven verdwenen met 3 laptops, de kassa uit de scheepswinkel en een kluisje uit het kantoor. Daar lag een klein beetje geld in.'

Camera's
Alvorens toe te slaan, vernielden ze alle camera's in de gangen van het schip. 'De inbrekers dachten kennelijk dat dit bewakingscamera's waren terwijl ze slechts bedoeld zijn om hulpbehoevende gasten 's nachts te kunnen volgen zodat hulp verleend kan worden zodra dat nodig is.'

De inbrekers probeerden ook een groot informatiescherm van de wand te trekken maar stopten daarmee toen het beschadigd raakte. 'Ze verwijderden tevens de televisies uit acht van de 34 gastenkamers en stapelden ze op in de gang. Om onbekende redenen lieten ze de toestellen achter. Wellicht werden ze gestoord,' zegt Smits. 

De inbraak werd volgens haar vastgesteld door medewerkers van Rijkswaterstaat. Ze voeren zondagmorgen voorbij met hun schip en sloegen alarm na het zien van de geforceerde toegangsdeur van het vakantieschip. 

Tussenstop
De Henry Dunant maakte een tussenstop in Utrecht. Het vakantieschip, geoutilleerd voor vaarvakanties voor chronisch zieken en gehandicapten, is inmiddels doorgevaren omdat het gebonden is aan een vaarschema. Dat voert het schip via Tiel naar Willemstad, Zierikzee, Rotterdam en Gouda.

'De schade is inmiddels hersteld en de gasten die gisteren aan boord kwamen, zijn geïnformeerd over de inbraak. Voor de toegangsdeur zit tijdelijk een houten plaat. De geplande vakanties kunnen gelukkig gewoon doorgaan,' zegt de Rode Kruis-woordvoerster opgelucht.

'Inbrakengolf'
De afgelopen maanden is herhaaldelijk ingebroken op binnenvaartschepen die afgemeerd liggen aan de steigers bij Kanaleneiland, zo verklaarde de branchevereniging onlangs tegenover het AD. Ze adviseert schippers de Utrechtse kade te mijden maar dat is vrijwel onmogelijk. De aanlegplaats in Maarssen is twee jaar geleden gesloten, die van Breukelen is te klein. Gelet op de maximumvaartijd zijn binnenschippers daardoor soms verplicht rust te nemen in Utrecht.

Volgens de branchevereniging hebben zich al minstens zeven gedupeerden gemeld. Veel binnenvaartschippers durven hun schip niet meer onbeheerd achter te laten uit angst voor de inbrekers, die de boten zouden bespieden vanuit de woonwijk. 

De politie houdt inbraken in schepen niet afzonderlijk bij maar registreert ze als woninginbraken. Daarin is de afgelopen tijd volgens haar geen piek gesignaleerd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht