Vlakbij hartje Utrecht werken én wonen; in Concordia aan de Oudenoord kan het nu

VideoLOU (Leegstand Oplossers Utrecht) opende gisteren officieel de deuren in het Concordia-gebouw aan de Oudenoord. De beheerders huisvesten hier nu een ‘tijdelijke broedplaats’ voor jonge creatievelingen. Dat houdt in dat er een jaar lang mensen werken en zelfs wonen in het voormalige pand van Hogeschool Utrecht.

Volledig scherm
De Hogeschool Utrecht heeft het Concordia-gebouw verlaten; het logo is inmiddels van de gevel gehaald. © Streetview

Hoewel het HU-logo van de voorgevel van het monumentale pand is gehaald, ademt het gebouw nog steeds schoolse sferen. Het herkenbare rood en blauw is door het hele pand verspreid, de klaslokalen en overlegruimtes zijn nog hetzelfde ingedeeld, mensen kraken er nog steeds hun hersenen en de kantine zit nog op dezelfde plaats. Het grote verschil is dat er geen leerlingen meer rondlopen, maar dat er jonge bedrijfjes zijn gevestigd.

In het pand zit bijvoorbeeld een bedrijf dat zeep- en parfum maakt, een yogastudie, een plantenasiel en een onderneming die een eigen game ontwerpt. Maar daar blijft het niet bij. Er wonen namelijk ook vier mensen in het Concordia. Eén van hen is Naresh Ramdjas (27). Hij woont nu 2,5 week op de tweede verdieping, waar hij een eigen woon- slash eetkamer en een eigen slaapkamer heeft.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht