Volledig scherm
De nepwapens naast een echt dienstwapen van de politie. Wat is het echte wapen? vraagt de politie zich af. © politie Utrecht

Vleuterweide op stelten om jongens die ‘agentje spelen’ met nepwapen

Thuis had hij wat nepwapens liggen, die hij van zijn ouders niet mee naar buiten mocht nemen. Maar in combinatie met het Amerikaanse politiejasje dat de 16-jarige jongen tijdens een vakantie op de kop had getikt, kon hij de verleiding niet weerstaan om buiten politie-agentje te gaan spelen. Samen met een vriend zette hij daarmee onbedoeld Vleuterweide op stelten.

Twaalf agenten, een hondengeleider en een politiehelikopter gingen dinsdagmorgen op jacht naar twee mannen die in politie-uniform met getrokken pistolen zouden rondlopen. Verschillende bewoners van de wijk Vleuterweide en de straat de Tuinlanden hadden alarm geslagen bij de politie met dezelfde mededeling.

De wijk werd afgezet en leraren en kinderen van de basisschool in de buurt moesten binnen blijven. Getuigen werden gehoord en drie woningen doorzocht. De agenten droegen uit voorzorg kogelwerende vesten.

Verkleed

In eerste instantie liep het onderzoek dood. De wijkagent was uiteindelijk de sleutel naar het succesvol afronden van de actie: twee zestienjarige jongens vonden het leuk om zich te verkleden als agent en hadden zich uitgerust met plastic neppistolen, niet van echt te onderscheiden.

De vader van een van de jongens wil er niet teveel over kwijt, bang als hij is dat zijn zoon er schade van ondervindt als bekend wordt dat het om hem gaat. In zijn omgeving kennen ze de jongen als iemand die met enige regelmaat in politiekleding over straat gaat.

Opgeborgen

In een winkel in de buurt waar hij woont, weten twee jongens te vertellen dat bijna iedereen wel weet dat hij nepwapens thuis heeft liggen. ,,Die waren veilig opgeborgen en mocht hij hebben onder de nadrukkelijke voorwaarde dat hij er niet mee op straat mag spelen’’, zegt zijn vader. ,,Daar heeft hij zich dus niet aan gehouden.’’ Volgens hem ging zijn zoon toen hij veel jonger was wel eens over straat verkleed als agent, maar is dat al lang geleden.

De politie heeft de nepwapens afgepakt. Ze zijn niet van echt te onderscheiden, laat een agent op een foto op Facebook zien. Het nepwapen ligt daarop tussen twee dienstpistolen, voor de leek is niet te zien welk wapen echt is en welke niet.

Ongelukken

Politiewoordvoerster Hanneke Sanders zegt dat de jongens zich niet gerealiseerd hebben aan welk gevaar ze zich hebben blootgesteld. Zodra niet te zien is dat het om nepwapens gaat, wordt aangenomen dat het om een echt wapen gaat en wordt daarnaar gehandeld. ,,Er wordt natuurlijk niet meteen geschoten, maar er kunnen dan wel degelijk ongelukken gebeuren.’’ Bovendien is het in Nederland verboden om zonder vergunning wapens te bezitten die niet van echt te onderscheiden zijn. 

De politie heeft de twee jongens na een stevig gesprek weer naar huis laten gaan met hun ouders. ,,Ze realiseerden zich echt niet wat ze teweeg hadden gebracht. Ze zijn er gelukkig naderhand wel over na gaan denken.’’  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht