Volledig scherm
Fotobewerking. Klein Schiphol bij Lelystad Airport. @Jan Leening © Redactie

Vliegroute Lelystad Airport over Veenendaal en Rhenen

Eén van de vliegroutes van het vernieuwde Lelystad Airport loopt vanaf 2019 over het Binnenveld tussen Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal. Dat kan geluidsoverlast op gaan leveren. Bij de gemeente Wageningen, met een stiltegebied in het Binnenveld, bleek de nieuwe route vrijdag niet bekend. De gemeente zint nog op een reactie.

De route 'OUT-07' voor vertrekkende Airbussen en Boeings gaat vanaf Lelystad via Apeldoorn, Otterlo en Bennekom naar Rhenen. Deze vliegtuigen vliegen ter hoogte van de Vallei lager dan de vertrekkende passagiersvliegtuigen die elke dag vanaf luchthaven Schiphol over vliegen.

Elders in Gelderland en ook Overijssel is inmiddels onrust ontstaan over de nieuwe 'Lelystadroutes' van staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, infrastructuur en milieu). De luchtruimte boven het drukke Nederland blijkt schaars. Lelystad opent in 2019 als dependance van Schiphol en is speciaal voor vakantievluchten.

Eén van de vertrekroutes loopt van Lelystad over de Veluwe en de Vallei. De stijgende toestellen vliegen ter hoogte van Otterlo op zo'n twee kilometer hoogte en bij Rhenen bijna drie. Ter vergelijking: vliegtuigen die opstijgen vanaf Schiphol vliegen boven de Vallei al op een hoogte van minstens zes kilometer. De aankomst- en vertrekroutes zijn door Dijksma's ministerie zo ontworpen dat ze woonkernen zoveel mogelijk vermijden.

Boos

De provincie Gelderland maakt zich boos over het onverwachte besluit van Dijksma. Gedeputeerde Josan Meijers (PvdA) wil opheldering van de staatssecretaris. Ze vraagt hierover een gesprek aan. De boosheid is nog vooral gericht op de Lelystadroute over Teuge, niet op de route over de Veluwe en Vallei. 

De nieuwe Lelystad-routes zijn tijdelijk, meldt de demissionaire staatssecretaris de Tweede Kamer. Het luchtverkeer in Nederland moet in 2023 helemaal opnieuw georganiseerd worden om aan de talrijke, vaak botsende, belangen tegemoet te komen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht