Volledig scherm
PREMIUM
Jerry Goossens. © Marco de Swart

Vliegschaamte: alleen nog op vakantie in de eigen provincie

columnSchrijver, journalist en columnist Jerry Goossens schrijft van dinsdag tot en met zaterdag over wat hem opvalt in de stad Utrecht. Dit keer over vliegschaamte.

Quote

Niemand kijkt je scheef aan als je demonstra­tief een plankje Lonely Pla­net-gid­sen in de boekenkast hebt, terwijl je met een dikke SUV onder de bleke kantoorbil­len al snel als milieuvan­daal wordt gezien

Als alle grote reisorganisaties de jaarlijkse trek naar Utrecht weer gemaakt hebben en zijn neergestreken op hun vertrouwde plekje in de Jaarbeurs, weet je dat de zomer in aantocht is. Tot die tijd bladeren we door glimfolders vol reisporno en dwalen we in de Jaarbeurs langs originele Laotiaanse paalwoningen, Balinese vingercymbalisten en een echte barbecuewoestijn. Hoera, het is weer vakantiebeurs!

Kon je daar vroeger onbekommerd bij wegdromen, tegenwoordig tekent zich aan al die verre horizonten het pikzwarte silhouet van het schuldgevoel af. Want al dat gereis, dat doen we niet op de fiets. Dat is te zeggen: zelfs de actieve vakantievierder die dat wél doet, laat zich met toerfiets en al op de luchthaven van Bangkok of Alma Ata afzetten. Waarmee we weer vele duizenden, nutteloze kilo’s CO2 de atmosfeer in pompen. Ik las laatst ergens dat een retourtje Bali even veel uitstoot genereert als een leven lang rondpruttelen in een Hummer. Toch kijkt niemand je scheef aan als je demonstratief een plankje Lonely Planet-gidsen in de boekenkast hebt, terwijl je met een dikke SUV onder de bleke kantoorbillen al snel als milieuvandaal wordt gezien.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht