Volledig scherm
Met de vliegtuigjes moeten autobranden voorkomen worden © AS Media

Vliegtuigjes van Defensie tegen autobranden Utrecht

↺ UpdateDe gemeente Utrecht overweegt onbemande vliegtuigjes van defensie in te zetten in de strijd tegen autobranden rondom de jaarwisseling.

De vele autobranden in december en januari zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen in de stad. De gemeente heeft nu een breed plan van aanpak opgesteld om het aantal brandstichtingen te verminderen. Een van de meest opvallende maatregelen is de inzet van onbemande vluchtsystemen van Defensie.

De kleine vliegtuigjes zijn uitgerust met moderne camera’s en worden in Nederland vaker ingezet voor niet-militaire doelen, zoals voor beveiliging van grote evenementen. In Ede werd de apparatuur gebruikt tijdens dagenlange onrusten in een wijk, inclusief autobranden. 

Veilig en geluidsarm

Utrecht ziet grote voordelen aan de inzet: er is weinig geluid, vliegen gebeurt op veilige hoogte en de privacy van burgers wordt niet aangetast omdat personen niet herkenbaar worden gefilmd. Door het live bekijken van beelden kunnen branden snel ontdekt worden. Agenten op de grond kunnen eventuele verdachten snel aanhouden. Het gebruik is ‘proportioneel als er een hausse is aan autobranden binnen een beperkt gebied’ vindt de gemeente. Er komt nog dit jaar een uitgebreid plan voor deze opsporingsmethode.

In de afgelopen jaren gingen tijdens oud en nieuw ruim dertig auto’s in vlammen op. Ondanks grote inzet van politie en gemeentelijke toezichthouder waren in de weken rondom afgelopen jaarwisseling zelfs bijna tachtig autobranden. De gemeente en het Openbaar Ministerie  loofden een beloning van 20.000 euro uit voor degene met de gouden tip over de daders. 

Database

In het plan van aanpak worden verschillende initiatieven beschreven die het aantal branden moet verminderen en de pakkans vergroten. De politie heeft bijvoorbeeld een uitgebreide database opgezet met gedetailleerde informatie over de autobranden. Op basis van deze data worden toezichthouders gericht ingezet in de gebieden waar veel brand wordt gesticht. Ook komen er extra flexibele camera’s en wordt actieve burgers, taxi- en buschauffeurs gevraagd een oogje in het zeil te houden.

Met de brandweer is het blusproces van autobranden onder de loep genomen. Het gebruik van water vernietigt mogelijke sporen van brandstichting. Alternatief is een zogeheten blusdeken, die over de auto wordt gelegd. Maar doordat bij deze methode de auto langer warm blijft, gaan alsnog sporen verloren, is de conclusie. Bovendien werkt het blussen met de deken alleen bij een beginnende brand. Een goede oplossing voor dit sporenprobleem is nog niet voorhanden.

Het grootschalig aanschaffen van dashcams (camera’s achter de voorruit van auto’s) door autobezitters, dat eerder in de gemeenteraad werd besproken, wordt door de gemeente als weinig kansrijk instrument betitelend. De camera’s filmen alleen vooruit en leveren in het donker geen bruikbare beelden, terwijl het risico op auto-inbraak toeneemt.

Quote

Een kleine groep mag het feest van oud en nieuw niet langer verpesten voor de rest

Jony Ferket, Fractievoorzitter D66

Meerdere politieke partijen pleitten begin dit jaar voor uitgebreider onderzoek bij autobranden door de politie. ,,D66 is blij dat er werk wordt gemaakt van de aanpak van autobranden’’, zegt fractievoorzitter Jony Ferket in een eerste reactie. ,,Er wordt vol ingezet op preventie met extra capaciteit en er wordt extra gehandhaafd op de plekken waar het nodig is. Een kleine groep mag het feest dat oud en nieuw is, niet langer verpesten voor de rest.’’

Status

De meeste autobranden vinden plaats in de wijken Overvecht, Kanaleneiland en Hoograven. Onderzoek in opdracht van de gemeente Culemborg, dat ook kampte met een reeks autobranden, wees naar opeenstapeling van problemen in bepaalde wijken. Veel sociale huurwoningen, financiële problemen en werkeloosheid vormen een voedingsbodem voor crimineel gedrag, waaronder het in brand steken van auto’s. Bij een deel van de jongeren leeft het gevoel dat ze moeilijk een stageplek of een baan kunnen krijgen. Andere factor is status, dat vooral bij Marokkaanse jongeren, die veel op straat hangen, belangrijk is. Iets vernielen of de politie uitdagen geeft de jongeren status.

Volgens de gemeente Utrecht kunnen de daders hier meerdere motieven hebben. De autobranden rondom de jaarwisseling lijken vooral het werk van lokale jongeren; ze kennen de vluchtroutes, gaan makkelijk op in de menigte en spelen een kat en muisspel met de politie.

De PvdA is kritisch. ,,Alleen vliegtuigjes zijn niet genoeg, er zijn ook meer toezichthouders en agenten nodig. Anders blijft het een kat-en-muisspel.” De oppositiepartij wil het plan tijdens een raadsinformatiebijeenkomst bespreken en van inwoners en deskundigen horen of ze vertrouwen hebben in de aanpak.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht