Volledig scherm
Dode jonge mezen. © Foto CLM

Vlooienmiddel huisdieren oorzaak van massale sterfte jonge mezen

Vlooien- en tekenmiddelen waarmee honden en katten worden behandeld, zijn zeer waarschijnlijk de oorzaak van de massale sterfte van jonge koolmezen in hun nesten.

Mezen bekleden hun nest graag met haren van katten en honden. Insecticiden in die haren komen via de nog kale huid in de jonge vogels terecht. Die bezwijken aan de giftige stoffen.

Dat staat in een onderzoek van het in Culemborg gevestigde Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM Onderzoek en Advies). Het instituut startte het onderzoek afgelopen voorjaar, samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) uit Wageningen. Toen voor het tweede jaar op rij bleek dat er veel dode jongen in mezennesten lagen en er uit het hele land  honderden meldingen binnenkwamen bij natuurorganisaties.

Buxusmot

Wetenschappers dachten dat de sterk toegenomen bestrijding van buxusmotrupsen de verklaring zou zijn, maar dat blijkt niet het geval. Sinds enkele jaren vreet dit insect overal in Nederland buxushagen kaal. Vogels vangen rupsen en voeren die aan hun jongen, die zo gifstoffen binnen zouden krijgen. Maar volgens CLM zijn in onderzochte dode vogeltjes geen hoge concentraties van dergelijke pesticiden gevonden.

Deze zomer zijn tientallen dode jonge mezen onderzocht. In bijna alle dieren werden resten van diergeneesmiddelen gevonden. Volgens CLM is niet eerder een relatie gelegd tussen de haren van tegen vlooien en teken behandelde huisdieren en de dood van vogels.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht