Volledig scherm
Bewoners van een verzorgingshuis in Zeist houden hun hoofd en voeten koel tijdens de tropische hitte. © ANP/BART MAAT

Voetenbadjes en natte washandjes: hitteprotocol van kracht in verzorgingshuizen

Hoe bereiden de Utrechtse verzorgingshuizen zich voor op het tropische weer van de komende dagen?  Rondvraag langs huizen in Utrecht en omstreken leert dat er een plan klaarligt: het 'hitteprotocol’. En dat betekent vooral méér drinken, maar ook voetenbadjes en koude washandjes. 

Als het vier dagen of langer 27 graden of hoger is, gaat het hitteprotocol in. Een draaiboek met daarin niks wat je zelf niet kunt bedenken om het hoofd koel te houden, maar wat wél heel belangrijk is bij mensen die extra kwetsbaar zijn: „Mensen met dementie kunnen bijvoorbeeld vaak niet goed zelf aangeven of ze het te warm hebben”, vertelt Berber Schrijver van zorgorganisatie AxionContinu. „Onze medewerkers kennen onze cliënten gelukkig erg goed en zien het snel als het niet goed gaat met iemand.” 

Dat vertelt ook Lidewij Hartman van zorgorganisatie Warande, een organisatie die zo’n achthonderd ouderen in Houten en op de Utrechtse Heuvelrug zorg biedt. „De bewoners worden heel goed in de gaten gehouden. Ze krijgen extra drinken, bouillon voor wat zout, we laten ramen en gordijnen gesloten zodat het koel blijft binnen. Als de bewoners toch naar buiten willen, smeren we ze in en krijgen ze een hoedje op. We zullen ze niet tegenhouden als ze écht naar buiten willen, maar we ontmoedigen het wel.” 

Gezellig afkoelen

Bij Warande wordt ingezet op ‘gezellig afkoelen’: het personeel gaat de warme dagen niet zwaarder en moeilijker maken dan het is. Hartman: „We eten ijsjes en als de bewoners het leuk vinden mogen ze met hun voeten in verkoelende voetenbadjes.” 

En verder? „Genoeg vocht, fruit, lichte katoenen kleding, koude washandjes”, zegt Schrijver van AxionContinu. „We bekijken per persoon welke activiteit wel- of geen goed idee is. Douchen in een kleine ruimte kan misschien beter ’s avonds in plaats van midden op de dag, een intensief programma van de fysiotherapeut kan beter worden uitgesteld. En ondertussen houden we het personeel ook goed in de gaten.” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht