Volledig scherm
© peter van trijen/pix4profs

Volgend jaar waarschijnlijk nieuwe politieacademie in Den Dolder

Den Dolder krijgt hoogstwaarschijnlijk de zevende politieacademie van Nederland. De gemeente Zeist is bereid mee te werken aan de vestiging van de politieschool in Almata, een voormalige jeugdgevangenis aan de Nieuwe Dolderseweg. 

Almata is een voormalige jeugdgevangenis en staat sinds 2013 leeg. Het wordt momenteel bewoond door antikrakers. De politie gaat ervan uit dat er tussen de achthonderd en duizend personen op het terrein aanwezig zullen zijn. Volgend jaar worden de eerste klassen al verwacht.

Aankoop

Volledig scherm

De politie heeft veel belangstelling voor het terrein in Den Dolder. Eind september wordt de knoop doorgehakt over de aankoop van het terrein. Als de aankoop rond is, worden de plannen voor het vestigen van de academie verder uitgewerkt. De gemeente heeft de politie en het Rijksvastgoedbedrijf gevraagd de bewoners en de bedrijven in de omgeving bij de plannen te betrekken.

De politie heeft te maken met een extra opleidingsvraag voor nieuwe agenten. In Nederland bestaan nu zes plaatsen voor het opleiden van agenten. Dit zijn er te weinig en daarom zoekt de politie naar extra ruimte. De voormalige jeugdgevangenis en het omliggende terrein van Almata bieden geschikte mogelijkheden voor het realiseren van een nieuwe politieacademie. 

Maatschappelijke bestemming

Volgens de gemeente past de komst van de politieopleiding binnen de maatschappelijke bestemming die geldt voor deze plek. Daarbij is de gemeente positief over het feit dat een leegstaande locatie met een maatschappelijke functie zo opnieuw een maatschappelijke invulling krijgt.

De politie gaat het gebied, als de komst van de politieschool definitief is, flink onder handen nemen. Er is behoefte aan onderwijsruimten, kantoren, buitengebied waar geoefend kan worden, sportvoorzieningen en schietbanen. Deze laatste zijn overdekt en kunnen volgens de politie in het bestaande bijgebouw worden gerealiseerd. Er is ook behoefte aan praktijksimulatie, zoals de politie het omschrijft. Daarvoor kunnen het bestaande zwembad en enkele al bestaande cellen worden gebruikt. De bestaande bebouwing wordt deels voorzien van een extra verdieping, om zo meer werkoppervlak te realiseren.

Treinstation

Er is speciaal aandacht voor de ontsluiting van het terrein en het parkeren. De politie probeert het aantal autoritten van en naar het gebied te beperken. Dat kan volgens haar makkelijk, omdat het treinstation van Den Dolder op een kilometer afstand ligt. Er wordt nu onderzocht of er een parkeergarage aan de noordkant van het terrein kan komen. Deze garage dient dan meteen als geluidswal tussen de academie en het naastgelegen bedrijventerrein Fornheze.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht