Volledig scherm
De grijze containers met restafval worden flink duurder: een volle bak van 240 liter kost inwoners volgend jaar 18,50 euro. © COR DE KOCK

Volle kliko vanaf 2019 fors duurder in Culemborg

Het wordt volgend jaar fors duurder om de grijze kliko aan de weg te zetten in Culemborg. Wie nu nog 7 euro betaalt voor een grote container vol restafval, is daar in 2019 18,50 euro voor kwijt.

Het basistarief van de afvalstoffenheffing blijft volgend jaar gelijk. Inwoners van Rivierenland betalen daar nu 136 euro voor. Op nadrukkelijk verzoek van meerdere  gemeenten wordt dat bedrag gehandhaafd. Gevolg is dat de variabele tarieven voor het aanbieden van restafval fors worden opgekrikt. Dit is volgens afvalinzamelaar Avri nodig omdat het bedrijf te maken heeft met dalende inkomsten en stijgende kosten. 

Verhoging van 265 procent 

In de begroting die Avri voor 2019 heeft gemaakt, is voorgesteld de variabele tarieven met 265 procent te verhogen. In de praktijk gaan inwoners 18,50 euro betalen om van 240 liter restafval af te komen en kost het ophalen van 140 liter straks 10,79 euro. Voor het legen van de containers betalen Avri-klanten nu nog respectievelijk 7 of 4,08 euro. Wie zijn (rest)afval stort in een ondergrondse brengcontainer gaat 1,85 per zak betalen.

Na 2019 gaan inwoners nog meer betalen voor hun afval. Het vaste tarief moet dan alsnog met 5,50 euro omhoog. Dat is volgens Avri nodig om risicos die het bedrijf loopt te kunnen dekken. De spaarpot waarmee dat gebeurt is volgens de afvalinzamelaar nog nooit zo leeg geweest als nu. 

Meer risicos

De risicos zijn volgens Avri daarentegen groter geworden. Dit heeft onder meer te maken met de prijzen die wereldwijd worden betaald voor grondstoffen. Die markt bestempelt het bedrijf momenteel als grillig. Daarnaast is ook de strategie met hogere variabele kosten risicovol: als inwoners hun afval beter scheiden, blijft er minder restafval over en staat de grijze container minder vaak aan de weg. Avri genereert daardoor minder inkomsten.

In de komende weken wordt in verschillende gemeenten gesproken over de begroting en de bijbehorende plannen van Avri. De afvalinzamelaar heeft ook twee varianten opgenomen waarin het vaste tarief van 136 euro wel stijgt en het variabele deel minder. Gemeenten hebben eerder al hun voorkeur uitgesproken voor een gelijk blijvend of dalend basistarief. Ze vinden dat daarmee wordt onderstreept dat goed afval scheiden blijft lonen.

Scheiden gaat goed

Op het vlak van scheiden doet de regio het nog altijd erg goed: waar landelijk wordt ingezet op maximaal 75 kilo restafval per persoon per jaar in 2020, lijkt Rivierenland in 2019 al op weg naar 60 kilo per inwoner. Avri kijkt daarbij momenteel nog naar mogelijkheden om blik, luiers en incontinentiematerialen uit het restafval te gaan houden. Zodoende blijft steeds minder restafval over. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht